Közös siker: hangulatos virágvásár nyílt Herényben

há • 2021. május 01., szombat •
Nem maradnak hagyományos beszerzési lehetőség nélkül a kertjüket, balkonjukat szépíteni tervező szombathelyiek. Herényi Virágút helyett két piaci napon is virágvásárt tartanak Herényben, az elsőt április 30-án, pénteken tartották a Herényiek Háza udvarán, a második május 7-én délután lesz ugyanott.
Közös siker: hangulatos virágvásár nyílt Herényben

Közös sikerként értékelték a megjelentek a virágvásárt. Mint ismert, korábban bizonytalan volt a házigazda egyesület idei költségvetése, és az, hogy lesz-e forrásuk akár csak ilyen formában is rendezvényt tartani. Végül dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő közbenjárására jelentős plusz kormányzati támogatáshoz jutott a herényi egyesület, így terveiket nagyrészt meg  tudják valósítani.

- Örömteli, hogy a járvány harmadik hullámának levonulásakor, négymillió beoltottal az országban lehetővé vált, hogy újabb könnyítések lépjenek életbe. Itt is a jókedvű vásárlók és árusok töltik be a piacot, bár hagyományos virágút rendezésére most nem volt lehetőség, amely egyébként

a karnevál mellett a város második legnépszerűbb nagyrendezvénye. Most a kis standok idézik csak fel a hangulatát

- fogalmazott megnyitójában dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő.

Édesanyjának és nagymamájának is bevásárolt virágból a vásáron Horváth Soma alpolgármester, aki arról beszélt, hogy nagyon nehéz évet írunk.

- A rendezvények tekintetében, és az önkormányzatnak is nehéz ez az év, a két fő ok pedig a járvány, illetve a pénzhiány. Mindent elkövettünk, hogy támogatni tudjuk a civil életet. 2 millió forintot tudtunk adni fél évre az egyesületnek, és szeptemberben újabb 2 milliót biztosítunk számukra. Ugyanakkor köszönjük, hogy

az országgyűlési képviselő segítségével kormányzati plusz forráshoz jutottak a szervezők

- mondta Horváth Soma.

Horváth Gábor, Herény önkormányzati képviselője büszkén újságolta, hogy a Kossuth rádión is megemlítették a nagy múltú virágutat, és az idén megrendezett virágvásárokat, tehát már országosan híre ment ennek a szombathelyi rendezvénynek. - Károly Frigyes álmodta meg annak idején a virágutat, ő és Szekér Tamás voltak azok, akiknek segítségével kinőtte magát a városi nagyrendezvény. Már nemcsak a szombathelyieket, hanem az agglomerációban élőket is vonzza évről évre a virágút, amely Szent György napjához, illetve anyák napjához kötődik, ami az időpontot illeti. Ugyanakkor a kertészeteknél is ilyenkor érik be a munka, amely még télen a magok ültetésével kezdődik - hangsúlyozta Horváth Gábor. Azt kérte,

ha lehet a helyi termelőknél szerezze be mindenki a tavaszi virágosításhoz szükséges árut.

A házigazda Herényi Kulturális és Sport Egyesület elnöke, Szekér Tamás nosztalgiázással kezdte. Felidézte a 18 évvel ezelőtti Herényi Virágút nyitónapját, a hintót, amelyen bal- és jobboldali politikusok, civil tanácsnokok együtt vonultak a város utcáin, azt jelképezve, hogy tudtak együtt gondolkodni. Szekér Tamás szerint most is hasonló összefogást érzékel, ami biztató. Méltatta az önkéntesek munkáját, akik erejüket és szabadidejüket nem sajnálva vesznek minden évben részt a szervezésben, lebonyolításban. Nagy Krisztina ügyvezető titkár egy kapcsolódó játékot ismeretett, valamint bemutatta a vásáron árusító kertészeteket.

A szervezők gondoskodtak a biztonságról most is: egyirányú ki- és beléptetés, fertőtlenítés történik a helyszínen, ahová várják a vásárlókat jövő pénteken délután 1 órától is.


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére