Közeledik a középiskolai felvételi központi vizsgája

• 2020. január 04., szombat •
A magyarországi gimnáziumok és szakgimnáziumok több mint fele nyilatkozott korábban arról, hogy kötelező náluk a központi írásbeli vizsga a sikeres bekerüléshez. Az Eduline tanácsokkal is segíti a diákokat.
Közeledik a középiskolai felvételi központi vizsgája

Az írásbeli vizsgákra való jelentkezés lezárult december elején, január 18-án pedig már írni is fogják a feladatlapot a felvételiző diákok. A vizsgán a diákoknak egy magyar nyelvi, illetve egy matematika feladatlapot kell megoldaniuk. A vizsga során egyedül a matematika feladatlapnál lehet vonalzót, körzőt és szögmérőt használni, más segédeszköz nem megengedett.

Fontos az időbeosztás

Mindkét vizsgarész 10-10 kérdést tartalmaz, tárgyanként 50 pontot lehet szerezni. A feladatlapok megoldására 45 percet kapnak majd, ami valójában nagyon gyorsan eltelik, ezért fontos, hogy jól osszák be az idejüket a vizsgázók. Egy-egy feladatnál, aki elakad, érdemes továbblépni, és inkább később - ha marad idő - visszatérni rá. Ugyanis nagyon könnyen elveszítheti az időérzékét az ember, egy olyan készségről van szó, amelyet fejleszteni kell, és ez a talán legelső komolyabb megmérettetésnél a diákok számára kardinális kérdés lehet.

Gyakorolni, gyakorolni

Az előzőhöz kapcsolódva az időbeosztást fejleszteni lehet a jól begyakorolt feladatokkal. Élesben érdemes megoldani néhány (minél több) vizsgafeladatsort az előző években feladottak közül. Ezeket az Oktatási Hivatal honlapján, a megoldókulcsokkal együtt megtaláljátok. Így nemcsak az idő miatt, hanem a feladatok típusa, és a vizsgadrukk enyhítése miatt is jól járnak azok, akik nem a vizsgán látnak először központi vizsgafeladatsort.

A koncentrációt érdemes fejleszteni különböző telefonos alkalmazásokkal is, számos olyan létezik, amelyek segítenek, hogy könnyebben és kitartóbban menjen a tanulás, nem utolsó sorban mindezt sokszor játékos formában.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére