Kormányforrás nélkül nem indulhatott volna Szombathelyen útfelújítási program?

• 2022. augusztus 04., csütörtök •
Úgy tűnik, a baloldali városvezetés számos korábbi kommunikációs panelje megdőlt, miután az elmúlt hetekben kormányzati forrásból indították el az „útfelújítási programot” Szombathelyen.
Kormányforrás nélkül nem indulhatott volna Szombathelyen útfelújítási program?

Belterületi utak fejlesztésére, a Gyöngyös-patak hídrekonstrukciójára, a Vásárcsarnok környékének rendbetételére és új parkolók létesítésére, valamint a Víztorony környékének további fejlesztésére 905 millió forintot nyújtott a kormány a szombathelyi önkormányzat számára.

Tavaly még a kormányt okolták a város pénzügyi helyzetéért

Emlékezetes, tavaly a baloldali városvezetés tagjai azt szajkózták, Szombathely nem kapott semmiféle kompenzációt az iparűzésiadó-bevétel kiesése miatt és nem számíthat a kormányra. A Fidesz helyi képviselői ezzel párhuzamosan pedig arra hívták fel a figyelmet: a jelentős, összesen 1 milliárd 205 millió forintos kormányzati forrás már 2021-ben megérkezett az önkormányzat számlájára. 

Az áprilisi országgyűlési választást megelőző kampányban dr. Hende Csaba a kormánypárt jelöltjeként többször beszélt arról, hogy szándékosan halogatja a kormányzati forrásokból megvalósítható beruházások elindítását a baloldali vezetésű önkormányzat annak érdekében, hogy azt a látszatot keltse: a kormány nem segíti Szombathelyt. Ám ezt a városvezetés tagjai és a közgyűlési többséget adó baloldali szervezet képviselői is többször visszautasították és hosszan sorolták az okokat, miért nem kezdődtek még el ezek a beruházások.

Az áprilisi választás után írták ki a közbeszerzési eljárást az útfelújításra

A kormányzati pénzből zajló útfejlesztés közbeszerzési eljárását a Közbeszerzési Értesítőben közzétett dokumentumok szerint végül április után, május 10-én indította el a baloldali vezetésű önkormányzat. Míg sok városi közbeszerzési eljárás elhúzódik, az ajánlattételi határidőt akár többször is módosítják, feltűnő, hogy ez esetben a felhívás megjelenése után két héttel, május 24-ei dátummal már a beérkezett ajánlatok bontási jegyzőkönyve is elkészült, június végén pedig megkötötték a szerződést a kivitelezőkkel. Mint arról beszámoltunk: ennek eredményeként az elmúlt hetekben három utcában indulhatott meg a felújítás: a Nádasdy, a Paragvári és a Magyar László utcákban. Egy hónap múlva pedig a Dozmat utcában folytatódik az „útfelújítási program”.

A baloldali politikusok azonban most is kínosan ügyelnek arra, hogy a Belügyminisztérium miniszterének, és ne másnak köszönjék meg ezt a kormányzati pénzt. Nemény András polgármester Facebook-videó üzenetében, Bokányi Adrienn tanácsnok pedig a Nádasdy utcában hétfőn tartott sajtótájékoztatón beszélt erről. 

Önkormányzati forrásból terveznek útfelújítást?

Persze okkal vetődik fel a kérdés: kormányzati támogatás nélkül mire menne a szombathelyi önkormányzat? Saját erőből milyen más útfejlesztéseket tervezett még a szombathelyi városvezetés az idei év végéig?

Bokányi Adrienn tanácsnok sajtótájékoztatón adott válaszából kiderült: a hangsúlyt idén a járdafelújítási programra helyezik. Nagyszabású útfelújításra - úgy tűnik -, nincsen pénz. Megtudtuk azt is, ha a gépjárműadóból származó bevételt ismét megkapja az önkormányzat, akkor azt fordítanák majd erre a célra. Ismeretes, Nemény András polgármesterjelöltként a választási kampányban még arról beszélt: az iparűzésiadó-bevételből költenének többet a szombathelyi utak helyreállítására.

Forrás: vaol.hu

közösség

további frisss

lap tetejére