Kiszivárgott egy momentumos jegyzőkönyv: elbulizták a pénzt, belső válság alakult ki

• 2021. szeptember 15., szerda •
Egy 2017. december 19-i momentumos elnökségi ülésen készült jegyzőkönyv került a Mandiner birtokába, ami arról szó, hogy már ekkor komoly válság és belső ellentétek jellemezték a pártot. Fekete-Győr András lemondással fenyegetőzött, Orosz Anna sírt, Soproni Tamás bizalmát vesztette, a korábbi kampányfőnök pedig arról világosította fel az egybegyűlteket, hogy elbulizták a pénzt, nem lesznek így párttámogatók és egyébként nincs értelme a Momentumot így csinálni, ami egy drága tanulópénze lesz Magyarországnak. Ebből az szűrhető le, hogy sem politikai, sem szervezeti struktúra nem jellemzi a pártot. Az ő esetük pedig kísértetiesen hasonlít az LMP-ben is kudarcot vallott szélsőbaloldali akcionalizmusra.
Kiszivárgott egy momentumos jegyzőkönyv: elbulizták a pénzt, belső válság alakult ki

A jegyzőkönyv egyik része a „Kampányvezető beszámolója”, amit ekkor még Zaránd Péter vezetett, akinek személye megosztó volt a párton belül. A kommunikációs csapat tagjai ekkor többek között Papp Gergő, Tölcsér Borbála (aki az I. kerület önkormányzati képviselője jelenleg) és Gyuris Dóra volt, aki Papp exbarátnője. A kommunikációs csapat Zaránd leváltását sürgette, ezért egy belső levelet írtak, ami kiszivárgott és botrány lett belőle.

ELBULIZTÁK A PÉNZT

A Momentum anyagi válsága akkor kezdődött, amikor párttá alakultak, ekkor rendezték ugyanis a Nyitás Fesztivált, ami az LMP-s Ungár Péter botránya miatt is emlékezetes. Az eseményre nem sokan voltak kíváncsiak, viszont sokba került, ami miatt anyagi válság merült fel. A kampányvezető szerint azonban nem, hogy nem volt pénzük, mínusz 15 millióban voltak. Anyagilag annyira rosszul álltak, hogy még arra is alig futotta Zaránd szerint, hogy október 23-án valamilyen színpadra felállhassanak a vezetők. Cseh Katalin és Zaránd sérelmezte, hogy ugyan megvoltak a felelősei az anyagi krízisnek (Papp Gergő), mégsem vontak felelősségre senkit. A következmények nélküliség azonban jellemzi a Momentumot. Zaránd Péter arról beszélt, ilyen működés mellett nem is lesznek olyanok, akik pénzzel támogatnák a pártot.

És az a helyzet, hogy nyilvánvaló, hogy a támogatók, vagy a potenciális támogatók (mert biztos kurva sok lenne Magyarországon), azt mondják, hogy elbuliztátok, srácok. Mi a faszért adnánk pénzt?. És semmilyen felelősségre vonás, nyilván. Ha legalább azt tudnánk mondani, hogy megtaláltuk a felelősöket, és bassza meg, léptünk.

BELSŐ LESZÁMOLÁS

Zaránd és Papp Gergő között ekkor már kézzel fogható volt a feszültség, és az elnökség megkérte Zarándot, hogy váltsa le az inkompetens tagokat, aminek eleget is tett. Elsőként Papp Gergő és akkori barátnője, Gyuris Dóra került lapátra, de Pencz Andrást is elküldték. Válaszként petíciót írtak a távozni kényszerülők és Zaránd leváltását követelték, majd Fekete-Győr Andráshoz fordultak, hogy így presszionálják az elnökséget, de Fekete-Győr tagadta, hogy ő lenne ennek az élén. Majd fény derült arra, hogy a pártelnök attól félt, hogy sokan távoznak majd a pártból, ha nem váltják le Zarándot és ő is az aláírók között volt, hogy legyen mivel nyomást gyakorolni. Az elnökségi ülés végül 4:1 arányban Zaránd megtartása mellett döntött, köztük Orosz Anna, Cseh Katalin és Soproni Tamás is, de Fekete-Győr a távozást akarta, majd azzal zsarolta meg párttársait, hogy lemond az elnökségről.  A pártelnök nélkül, érzelmi túlfűtöttségben tárgyaltak a voksolók, Orosz Anna sírt, Soproni Tamásban pedig eltört valami. Úgy fogalmazott:

Én úgy éreztem, hogy valami eltört bennem ott az asztalnál. Legalábbis ahogy körbe néztem, mindenki sokkot kapott egy kicsit. Ez, tudom, le is jött, Andris. Mindenki sokkot kapott, hogy ez egy olyan szervezeti kulturális lépés, ami számunkra egy új … egy új lépcsőfok, egy új mélypont a Momentumban. …  Az, ami ekkor történt, hogy te megzsaroltál, az egy gyógyíthatatlan folt.

A lap információi szerint mindez valóban törést okozott a két politikus kapcsolatában, és szerepe volt benne, hogy nem sokkal később, 2018 januárjában Soproni és néhány párttársa megpróbálta leváltani a pártelnököt.

MORÁLIS SZINTEN NULLA A TELJESÍTMÉNY

Zaránd végül lemondott, de véleményét elmondta. Szerinte ezt a pártot Papp Gergő, Gyuris Dóra, Tölcsér Borbála és Kiss László vezetik, hiszen tudtak nyomást gyakorolni a döntéshozókra zsarolással.

Csakis annak a beismerése történik, hogy ezt a pártot nem ti vezetitek. És ezt beismeritek, hogy ezt a pártot az vezeti, aki képes megmozgatni a vidéket, aki képes jelölteket átbaszni, aki képes szervezeti embereket átbaszni, aki képes embereket lejáratni mindenféle alap nélkül. És ti nem álltok ki emberek mellett. Mert az, hogy »csillapítsuk a kedélyeket«, bocs, srácok, ez egy semmi. Ez egy nulla. Morálisan olyan szinten nulla teljesítményt nyújtott a párt az elmúlt tíz napban, hogy innen nincs visszaút szerintem.

Zaránd szerint ez egy krízishelyzet a párt életében, amit, ha nem sikerül megoldani, mert

túlléptünk az elveinken, vagy mert az egók és a belső politizálás megöli a bizalmat, akkor vagy  így, vagy úgy, de a Momentum csak keserű emlék lesz, és egy eltékozolt lehetőség Magyarországnak. Drága tanulópénz.

Majd hozzátette:

Ez nonszensz, srácok. Ez politikai játszmázás, ez minden elvnek a feladása. Semmi értelme csinálni ezt a pártot, semmi. Az a cél, hogy jussunk be a parlamentbe? És miért? Évi 250 misiért? Ez a célunk? Hogy ebből lehet egy jó szervezetet építeni? Ennek nincs értelme.

Forrás: Mandiner, fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére