Kijárási tilalmat rendeltek el a macskáknak egy német városban

• 2022. május 19., csütörtök •
Így akarják védeni a madarakat.
Kijárási tilalmat rendeltek el a macskáknak egy német városban

A szokatlan döntésről az Associated Press számolt be. A macskatulajdonosoknak arra hivatkozva parancsolták meg az állatoknak a házban tartását egészen augusztusig, hogy a macskák veszélyt jelenthetnek egy veszélyeztetett madárfajra, a búbospacsirtára, amelynek költési időszaka a nyár végéig tart.

Walldorfban mindössze hat búbospacsirta él jelenleg, a walldorfi önkormányzat a rendelet indoklásában azt írta, hogy „minden egyes fióka fontos a faj túlélése szempontjából”. A rendelet hatálya nem az egész városra, hanem csak annak egy részére terjed ki, ugyanakkor az önkormányzat azt is jelezte, hogy a kijárási tilalmat nemcsak most, hanem a következő három évben is elrendelik az év ugyanezen időszakában.

A rendelkezés már életbe is lépett, és nem aratott osztatlan sikert a macskatulajdonosok között. A helyi állatvédelmi egyesület vezetője szerdán jelezte, hogy jogi úton támadják meg az önkormányzat rendeletét.

Azok a gazdatulajdonosok, akik a rendelkezést megszegve kiengedik a macskájukat, 500 eurós (körülbelül 193 ezer forintnyi) bírságra számíthatnak. Ennél is többet fizethetnek akkor, ha a macska levadássza a város környékén élő búbospacsirták egyikét: ebben az esetben akár 50 ezer eurós (19,3 millió forintos) bírságot is kaphatnak. Ezenkívül, ha a macska valahogy mégis kimenekülne a háztartásból, akkor a tulajdonosának kötelező mindent megtennie azért, hogy elkapja az állatot.

Nyitókép: Silas Stein / DPA / AFP
Forrás: mandiner.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére