Kihagy napi egy étkezést a britek negyede, mert annyira megdrágultak az élelmiszerek

origo.hu • 2022. május 22., vasárnap •
Az Ipsos közvélemény-kutató cég a Sky News hírtelevízió megbízásából reprezentatív felmérést készített az Egyesült Királyság polgárainak a megélhetési gondjairól. A felmérés eredményeképpen megdöbbentő dolgok derültek ki. A britek negyede például kénytelen kihagyni napi egy étkezést az emelkedő élelmiszerárak miatt, ötből három brit arra kényszerült, hogy kikapcsolja a fűtést a magas gázárak következtében.
Kihagy napi egy étkezést a britek negyede, mert annyira megdrágultak az élelmiszerek

Az Egyesült Királyságban élők több mint negyede lemondta a kábel TV vagy a streamingszolgáltatás (HBO, Netflix) előfizetését, az emberek több mint fele pedig csökkentette a szórakozásra szánt költségeit.

A reprezentatív felmérés alapján minden

NEGYEDIK EMBER AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN ARRA KÉNYSZERÜL, HOGY AZ EGYRE INKÁBB ELSZÁLLÓ ÉLELMISZERÁRAK MIATT KIHAGYJON NAPI EGY ÉTKEZÉST.

A közvélemény-kutatás értelmében

ÖT BRITBŐL NÉGY AGGÓDIK A DRÁGULÓ ÉLELMISZEREK MIATT

– írja a Sky News.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a növekvő megélhetési költségeket leginkább a brit viszonyok szerint alacsonyabb jövedelműek érzik meg.

AZ ÉVI 20 000 FONTNÁL KEVESEBBET KERESŐK TÖBB MINT FELE „NAGYON AGGÓDOTT" A MEGÉLHETÉSI KÖLTSÉGEK MIATT A KÖVETKEZŐ HAT HÓNAPRA VETÍTVE.

A Sky Newsnak a témával kapcsolatosan nyilatkozott egy Lisa Burney nevű háromgyermekes anya a Manchester melletti Wiganből, aki jelenleg három munkahelyen kénytelen dolgozni. A nő azt mondta, hogy

a teljes jövedelmét kénytelen a háztartási számlák kifizetésére költeni.

Lisa Burney szerint az összjövedelme sem fedezi a megélhetési költségeit, és még szét is van adóztatva.

Hogyan bírják mindezt a britek?

Az Egyesült Királyságban sokan arra kényszerülnek, hogy kevesebbet fűtsenek, hogy így csökkentsék a gázszámlák árát.

A felmérés alapján

ÖTBŐL HÁROM BRIT ARRA KÉNYSZERÜLT, HOGY KIKAPCSOLJA A FŰTÉST A MAGAS GÁZÁRAK KÖVETKEZTÉBEN.

A rezsi árának átlagos emelkedése az idei évben 700 font (320 ezer forint) volt, ehhez az is hozzájárult, hogy az árplafont áprilisban 54 százalékkal emelték, és októberben további emelkedés várható.

A Sky Newsnak rövid interjút adott egy wigani gyermekjótékonysági egyesület vezetője, Miki Shika, aki arról beszélt, hogy a hagyományos árammérőjét „Pay as You Go" típusú mérőre cserélte, aminek az a lényege, hogy nyomon lehet követni, hogy mennyi áramot fogyaszt és az mennyibe kerül.

Miki Shika hangsúlyozta:

másképp nem tudnám kifizetni a számlát, ez az egyetlen módja, hogy ellenőrizem a költést, ha nem akarok eladósodni.

A gyermekjótékonysági szervezet vezetője arról is beszélt, hogy

MI TÖRTÉNIK AKKOR, HA TÚLLÉPI AZ ÁRAMFOGYASZTÁS AZ ÁLTALA PÉNZÜGYILEG MÉG ELFOGADHATÓ KERETET: „AKKOR LEKAPCSOLOM A VILLANYT ÉS GYERTYÁT GYÚJTOK".

A közvélemény-kutatás szerint majdnem minden ötödik brit kölcsönt kényszerült felvenni annak érdekében, hogy fedezni tudja a mindennapi megélhetési költségeit. Ezen emberek többsége a rezsiszámlák kifizetése miatt nyúlt kölcsönökhöz.

Az Egyesült Királyságban az orosz-ukrán háború következtében a benzin és a gázolaj ára történelmi magasságokba emelkedett. Ráadásképpen

AZ IDEI ÉVRE 10 SZÁZALÉKOS INFLÁCIÓRA SZÁMÍTANAK A SZAKÉRTŐK NAGY-BRITANNIÁBAN.

Ötből két megkérdezett brit mondta azt, hogy a drágulások eredményeképpen a korábbi kisebb boltok helyett a nagyobb szupermarketekben vásárol. Több alapvető élelmiszer – mint például a vaj és a csirke – ára az előző év azonos időszakához képest 10 százalékkal nőtt.

A BRITEK BŐ NEGYEDE LEMONDTA A KÁBEL TV VAGY A STREAMINGSZOLGÁLTATÁS (HBO, NETFLIX) ELŐFIZETÉSÉT, AZ EMBEREK TÖBB MINT FELE PEDIG CSÖKKENTETTE A SZÓRAKOZÁSRA SZÁNT KÖLTSÉGEIT.

Mi várható a jövőben?

A felmérés szerint az emberek elsöprő többsége arra számít, hogy a megélhetési költségei tovább fognak nőni.

TÍZBŐL KILENC BRIT 10 SZÁZALÉKOT MEGHALADÓ ÁRNÖVEKEDÉSRE SZÁMÍT AZ ÉV ELEJÉHEZ VISZONYÍTVA.  

A megkérdezettek közel fele a jelzáloghitel-fizetés vagy az albérletárak emelkedésére is számít.

A hajléktalanokkal foglalkozó jótékonysági szervezetek arra figyelmeztettek, hogy

AHOGY AZ INFLÁCIÓ BEGYŰRŰZIK AZ INGATLANPIACRA, VALÓSZÍNŰLEG EMBEREK TÍZEZREIT FOGJA MAJD FENYEGETNI A KILAKOLTATÁS VESZÉLYE.

A reprezentatív és súlyozott felmérést az Ipsos közvélemény-kutató cég készítette a Sky News hírtelevízió megbízásából. Összesen 2061, 16 és 75 év közötti, az Egyesült Királyságban élő embert kérdeztek meg.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére