Jelentős változás jöhet a magyar KRESZ-ben

origo.hu • 2021. szeptember 06., hétfő •
A rendőrség segédmotor-kerékpárként kezeli az elektromos rollereket, a kormánybiztos szerint viszont kerékpárról van szó. Egységes hatósági értelmezés jöhet.
Jelentős változás jöhet a magyar KRESZ-ben

Tisztázó egyeztetést kezdeményez Révész Máriusz az elektromos rollerek használatának kérdésében a Belügyminisztériummal, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, illetve a rendőrséggel – erről az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos nyilatkozott a VG-nek. A találkozóra a tervek szerint még szeptemberben sor kerül.

Révész Máriusz azzal indokolta a lépést, hogy a tudomására jutottak olyan esetek, amelyekben az elektromos rollerek használóinál a rendőrség alkoholszondát alkalmazott, vezetői engedély bemutatását kérte, valamint bírságot szabott ki. Volt, akinek a jogosítványát is felfüggesztették a vizsgálat időtartamára.

EZEKET AZ ÜGYEKET A KORMÁNYBIZTOS "SZÜRREÁLISNAK" ÉS "ABSZURDNAK" NEVEZTE, 

és hangsúlyozta, hogy ilyen következmények nem vezethetők le a KRESZ-ből Magyarországon. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a megítélése szerint 

NÉHÁNY TÚLKAPÁSRÓL VAN SZÓ, A RENDŐRSÉG ÁLTALÁNOSSÁGBAN NEM ÍGY VISZONYUL AZ ELEKTROMOS ROLLEREKHEZ. 

AZ ALAPPROBLÉMÁT AZ OKOZZA, HOGY AZ ELEKTROMOS ROLLERT NEM ISMERI A HATÁLYOS KRESZ, 

amely így erre vonatkozóan semmiféle szabályozást nem tartalmaz. Ezért a rendőrség úgy kezeli, mintha segédmotoros kerékpárokról lenne szó. 

Az elektromos rollert a hatályos szabályozás alapján, külön eltérő rendelkezés hiányában csak segédmotoros kerékpárnak lehet megfeleltetni, így az azzal való közúti közlekedés során a segédmotor-kerékpárok közlekedésére vonatkozó szabályok az irányadók – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a VG megkeresésére. Az ORFK jelezte, hogy mivel a hatályos jogszabályok nem ismerik az "elektromos roller" járműkategóriát, a rendőrség nem végez adatgyűjtést arról, hogy hányszor büntettek meg e-rollerezőket.

A kormánybiztos kiemelte: az általuk jegyzett javaslat a KRESZ módosítására azt tartalmazza, hogy az uniós gyakorlatnak megfelelően 

AZ ELEKTROMOS ROLLEREKNÉL UGYANAZ A SZABÁLYOZÁS ÉRVÉNYESÜLJÖN, MINT AZ ELEKTROMOS KERÉKPÁROKNÁL.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére