Ingyen tankönyvnek ne nézd a lapjait!

há, illusztráció: kuffer.hu • 2020. július 07., kedd •
A kedvezménynek mindenki örül, vigyázni azonban sokan nem tudnak az ingyen tankönyvekre. Ősztől már 1-12. osztályig egyetlen diáknak sem kell fizetnie a könyvcsomagokért. A kiadványok egy része évfolyamról évfolyamra vándorol, így sok múlik azon, ki mennyire állja meg, hogy belefirkáljon.
Ingyen tankönyvnek ne nézd a lapjait!

Jó esetben csak a tartós tankönyv előző évi használójának nevét kellett átragasztani tanév elején, és mehetett is az iskolatáskába, indulhatott a tanulás. Rosszabb esetben a szülő győzködte a gyermeket, hogy próbálja figyelmen kívül hagyni az aláhúzásokat, firkálásokat, de megesett, hogy a tankönyv olyan állapotban volt, hogy vissza kellett adni az iskolának. Ilyenkor az intézmény újakkal pótolta a kieső készletet. Összességében azonban jól működik az ingyen tankönyvek rendszere, bár igaz, többségüket így megtartani sem lehet.

Lezárult az a folyamat, ami még 2013-ban kezdődött. Akkor két évfolyam tanulóinak nem kellett fizetni a könyvekért, és felmenő rendszerben évről évre bővült a kör.

Tavaly már 9 évfolyam kapta ingyen a tankönyvcsomagot, 2020 őszétől pedig 12 évfolyam tanulói járnak már jól.

Az elmúlt tanévben 12 milliárd forintot szánt e célra a kormány, jövő évtől pedig még több forrást biztosítanak. Több mint egymillió diákot érint az intézkedés. Ennyi év távlatából – szülőként – már nehéz megmondani, hogy pontosan mennyi pénzt spórol így meg az ember, de 10-15 ezer forintot biztosan.
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére