Íme az öt másodperces szabály dilemmája

frisss.hu, index.hu • 2016. április 13., szerda •
Amikor leesik egy falat a földre, akkor azonnal felkapjuk, majd gyorsan megesszük. Általában az öt másodperces szabállyal nyugtatjuk magunkat, hiszen ennyi idő alatt még nem kerül olyan sok baktérium a földre leesett falatkára. Vajon tényleg él ez a szabály?
Íme az öt másodperces szabály dilemmája

Ha tudományos oldalról közelítjük meg a kérdést, akkor rájövünk, hogy a földön lévő kórokozók valójában mindenhol jelen vannak, beleértve a frissen takarított padlót is. Ebből a megközelítésből az öt másodperces szabály hamar értelmét veszíti, hiszen az ételdarab már a leesés pillanatában találkozik a baktériumokkal.

Ha belegondolunk, akkor az otthonunk bármely részében megtalálhatóak a mikroszkopikus méretű lények. Egy tavalyi tanulmány szerint nagyjából hétezer különféle baktérium él a környezetünkben, amelyekkel folyamatosan érintkezünk. A porral együtt belélegezzük őket, illetve a bőrünkön át is könnyen bejutnak a szervezetünkbe.

Nem érdemes kétségbeesnünk, hiszen ezek a baktériumok veszélytelenek, bizonyos kutatások szerint 38 milliót fogadunk be ezekből mindössze egy óra leforgása alatt. Azonban meglepő: ha a padlóról felszedünk egy lehullott ételdarabot, körülbelül ugyanannyi baktérium lesz rajta, mintha az asztalról vettük volna.

Ennek tudatában sem ajánljuk senkinek, hogy a padlóról egyen, viszont nincs okunk aggodalomra, ha netán valamikor már bekaptunk egy földről felszedett falatot. A baktériumoktól még a legalaposabb takarítás sem szabadít meg minket. Az emberek már hosszú ideje együtt élnek a különböző mikroszkopikus élőlényekkel, bizonyos baktériumok az immunrendszerünk erősítésében is nagy szerepet játszanak. Egy legenda szerint a földi évek alatt körülbelül hetven kilogramm mocskot kell elfogyasztanunk.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére