Így ne üssük el autóval a gyalogosakat

Tóth Eszter • 2016. augusztus 30., kedd •
Baleset-megelőzési kisokos.
Így ne üssük el autóval a gyalogosakat

Az autósoknak, a bringázóknak és a figyelmetlen gyalogosoknak mindig is akadtak problémáik egymással, azonban az utóbbi hetekben mintha nagyon megszaporodtak volna a gyalogos-, és biciklisbalesetek Szombathelyen és környékén. Ennek az okát nem tudjuk, viszont azzal kapcsolatban adhatunk tanácsokat, hogy mit tehetünk a baj elkerülése érdekében, akár biciklinyergen, akár a kocsi volánja mögött ülünk. Zsohár János autósoktatótól kaptunk egy rövid KRESZ ismertetőt és néhány gyakorlati tippet a dologgal kapcsolatban.

A gyalogos és városi közlekedés

„A gyalogosnak optimális esetben a kijelölt gyalogátkelőhelyen kell áthaladnia” – kezdi az oktató ezzel a roppant egyszerű és nyilvánvaló ténnyel. „Meg kell várnia, amíg elmennek az autók, és utána mehet át. Városi vezetésnél nem gyakori, hogy kilépnének elénk, a probléma inkább akkor van, ha több sávban haladnak az autók. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a külsőben megállnak, a belsőben pedig a gyalogost veszélyeztetve haladnak tovább.

” Azonban sokszor előfordul, hogy a gyalogosok nem a zebrát használják az úton való átkeléshez, ilyenkor kényszeríthetik az autóst hirtelen fékezésre, ami akár ráfutásos balesetet is okozhat."

„Egyszer egy tanulómmal jártam így, nekünk jött egy busz hátulról. Szegénynek nem volt túl kellemes élmény.”  Autósként sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy feleslegesen megállunk a zebránál és szinte meggyőzzünk a gyalogost arról, hogy keljen át a gyalogátkelőhelyen.

„Ezt úgy hívjuk, hogy gyalogos csalogatás, nem kell rávenni őt az áthaladásra, majd megy, ha akar. A gyalogos egyértelműen akkor akar átmenni, ha áll a zebránál és feléd néz. Felveszitek a szemkontaktust, te lassítod az autót, ezzel egyértelműen jelzed, hogy átengeded. Ha másfele nézeget, vagy telefonál, akkor nem kell megállni. De vannak extrém esetek is, nemrég volt egy olyan baleset, hogy egy gyerek lelépett egy busz elé, mert Pokemont keresett.”

Gyalogosok városon kívül

Gyalogosok persze nem csak a városban közlekedhetnek, országúton is ugyanúgy oda kell figyelnünk rájuk. Ha a gyalogos egyedül van, akkor az út szélén, forgalommal szemben köteles haladni. „Ha többen vannak, szaknyelven őket hívjuk gyalogosok zárt csoportjának, akkor menetirány szerint sétálhatnak, egymás után, libasorban. Sőt, sötétben az elsőnek egy fehér lámpával, a leghátsónak pedig egy piros lámpával kell világítania. Mindkettő viseljen láthatósági mellényt is.” Gyalogos autópályán nem haladhat, még a leállósávban sem, főúton is csak kereszteződésben mehet át, ott el is kell engedni.” 

közösség

további frisss

lap tetejére