Haláleset a postánál: Nem érzik biztonságban magukat a nyugdíjkézbesítők

há • 2021. március 17., szerda •
Fekete zászló leng a szombathelyi Vasút utcai postahivatal homlokzatán. Információink szerint egy kézbesítő hunyt el a múlt héten, aki halála előtt nem sokkal még együtt kezdte itt a munkanapját közel hatvan másik kollégával. Az alkalmazottak – akik keddtől a nyugdíjakat hordják városszerte – azóta félnek, mert nem kapnak választ a kérdésükre: koronavírus végzett-e az elhunyt kézbesítővel.
Haláleset a postánál: Nem érzik biztonságban magukat a nyugdíjkézbesítők

Nagyjából egy éve, a járvány első hullámának elején írt róla a Frisss.hu, hogy a Magyar Posta gyorsítja a kifizetést, és a máskor kéthetesre tervezett nyugdíjkézbesítést néhány nap alatt megoldja. Sok postás már akkor attól tartott, hogy az összesűrített találkozások – és az ezekkel járó csengőnyomkodás, pénzszámolgatás, utalványtépkedés és tolladogatás – rájuk, és az idős emberekre is veszélyesek lehetnek. Most, a járvány harmadik hullámában más félnivalójuk van.

Olvasói megkeresés nyomán tudtuk meg, hogy múlt héten elhunyt egy szombathelyi kézbesítő. Az illető a hét közepén még

együtt vette át reggel a leveleket, végezte el az adminisztrációt nagyjából hatvan másik kollégájával,

és indult szokásos útjára. Halálhírét alig három nappal később, hétvégén vették a dolgozók. Arról nem kaptak tájékoztatást, hogy a postai alkalmazott koronavírus-fertőzés miatt vesztette-e életét, mert – mint mondták nekik – „a család hírzárlatot kért”. A kézbesítők persze nem kíváncsiskodni akartak feleslegesen, csak megtudni, volt-e fertőző betegsége a kollégájuknak. Nem kaptak választ. Többen azóta úgy érzik, megnyugtatta volna őket, ha ennyit közölnek velük: nem volt covidos az illető. A többi természetesen magánügy.

Jó lett volna, ha letesztelik őket, hogy kiderüljön, van-e fertőzött közöttük.

Vagy csak fertőtlenítenek a hivatalban egy alaposat, és ezt a kollektíva tudomására hozzák.

Egyik sem történt meg, ezért megkerestük a postahivatal vezetőjét, aki viszont nem felelt a kérdéseinkre. Annyit azonban elismert, hogy jelenleg is több covid-beteg van az állományban. Amíg mi várunk a válaszra a Magyar Posta Zrt. központi sajtószóvivőjétől, addig kedden megkezdődött a havi szokásos nyugdíjkézbesítés Szombathelyen.

A közel hatvan kézbesítő nagyjából 10 ezer nyugdíjassal találkozik ezekben a napokban

– miután körülbelül a lakosság egynegyede részesül nyugdíjszerű ellátásban, és közülük minden második személy még mindig készpénzben kéri a kézbesítést.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére