"Kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes" - ez a vasárnap az állatoké

sd • 2020. október 04., vasárnap •
Legyen szőrös, tollas, pikkelyes, lábatlan vagy lábas jószág, haszonállat, vadon élő vagy házikedvenc, ez a nap mindannyiuké. Október 4-e az állatok világnapja. A jeles napot Hende Csaba is számontartja.
Kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes - ez a vasárnap az állatoké

Egy 1931-ben, Firenzében tartott környezetvédelmi konferencia keretében merült fel először az állatok világnapjának gondolata. Azért esett a választás október 4-re, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tehát tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Az emléknap célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.

Mások mellett Szombathely országgyűlési képviselője is nagy állatbarát hírében áll, így nem csoda, hogy Hende Csaba is számontartja az állatok világnapját. Az Országgyűlés alelnöke szerint a vadon, illetve ház körül élő haszonállatok mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a házikedvencek, amelyek nemcsak bearanyozzák gazdáik mindennapjait, hanem egyúttal nevelési eszközök is a gyerekek számára a felelős állattartással kapcsolatban.
- Azt szoktam mondani, hogy kutya nélkül ugyan lehet élni, de nem érdemes. Jelenleg egy 8 hónapos máltai selyemkutyával osztom meg mindennapjaimat. Róla azt kell tudni, hogy velünk együtt lakik a házban, így aztán a lehető legszorosabb lelki kapcsolat alakult ki köztünk. Velünk fekszik, velünk kel, együtt ébredünk, együtt reggelizünk, elköszönünk tőle, mikor munkába indulunk, és határtalan szeretettel fogad bennünket, amikor hazatérünk. Csodálatos dolog állatot tartani, de ezt felelősen is kell tenni. A felelős állattartásnak számos követelménye van akár haszonállatokról, akár házikedvencekről van szó. Ezzel összefüggésben sokszor felmerül az ivartalanítás fontossága. Muci kutyám egyelőre ezt megúszta, mert állatorvosi tanácsra majd másfél éves korában kell ezen a kellemetlen beavatkozáson átesnie, de ez alapvetően szükséges ahhoz, hogy fiú kutya létére ne okozzon váratlan és kellemetlen meglepetéseket egy lány kutya gazdájának. Azért is fontos az ivartalanítás, mert ezzel komoly betegségeket kerülhetnek el a kedvenceink, másrészt pedig meghosszabbítja a hím és a nőstény kutyák életét is. Nagyon fontos ezáltal a szaporodásuk szabályozása is, hogy lehetőleg egyetlen egy elhagyott, út szélén kitett, nem kívánt kiskutya, kismacska se szülessen - nyilatkozta lapunknak Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője.

Az állatok világnapján érdemes felidézni és szem előtt tartani Gandhi szavait, aki azt mondta:
„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.

közösség

további frisss

lap tetejére