Egyedülálló lehetőség Szombathelynek - a mostani munkából később előny válhat

• 2021. május 06., csütörtök •
Megalakult a háromtagú koordinációs munkacsoport dr. Hende Csaba, dr. Nemény András, valamint az uniós fejlesztésekért felelős államtitkár munkatársaiból. Havonta üléseznek majd, elsőként az uniós források tervezésének aktuális állását tekintik át, és azt remélik, hogy a közös munkával a forráselosztásnál előnybe hozhatják Szombathelyt.
Egyedülálló lehetőség Szombathelynek - a mostani munkából később előny válhat

Még a múlt héten állapodott meg dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, dr. Nemény András polgármester és az uniós fejlesztésekért felelős államtitkár arról, hogy munkatársaikból háromtagú koordinációs munkacsoport alakul. Ez ma meg is történt Budapesten, a most létrejött csoport célja pedig az, hogy Szombathely számára úgy EU-s, mind hazai pénzeszközökből a lehető legnagyobb fejlesztési forrást szerezze meg - tájékoztatta a Frisss.hu-t Hende Csaba. 

Hozzátette:

- Egyetlen más magyar település sem kapott ilyen lehetőséget,

hogy közvetlen információs kapcsolatban legyen a kormányzat fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárságával, és így akár másokat beelőzve tudjon fejlesztési forrásokra rámozdulni. Ez a munkacsoport minden hónap első csütörtökén ülésezik majd, személyesen találkozik Bokányi Adrienn szombathelyi tanácsnok, Dömötör Norbert kabinetfőnök, illetve Dankó István v. államtitkár, titkárságvezető. Dankó István koordinálja majd a csoport munkáját. Folyamatosan, két ülés között is tartják majd a kapcsolatot annak érdekében, hogy semmiről ne maradjunk le - fogalmazott a képviselő.

- A kormányzat is elkötelezett abban, hogy Szombathely számára a maximális lehetőségeket biztosítsa. Teljes nézetazonosság van a felek - a kormány, a város és az országgyűlési képviselő - között - hangsúlyozták.

A munkacsoport legelőször tájékoztatást kap írásban az európai uniós források tervezésének aktuális állásáról. - Nagyon izgalmas időszak előtt állunk. Hamarosan benyújtják az ország fejlesztési tervét, amelyre a az Európai Újjáépítési Alap felhasználásához lesz szükség. Már szeptemberben jóváhagyhatja ezt az EU, amely után a teljes összeg 13 százalékát, mintegy 350 milliárd forintot át is utalnak hazánknak, a fejlesztési pénz tehát itt lesz - részletezte dr. Hende Csaba. - Ebből várhatóan akkor már lehet is költeni, és aki idejében, jól előkészített, kidolgozott pályázattal rendelkezik - mert megfelelő információk álltak a rendelkezésére -, az előnyhöz juthat majd - mondta a politikus. - A munkacsoport tevékenységét az eredmények minősítik majd, én azonban optimista vagyok, mert teljes a nézet- és érdekazonosság a felek között - jegyezte meg, hozzátéve, szeretné, ha Szombathely egy "bezzeg-gyerek" lenne, amire ezzel az exkluzív lehetőséggel minden esély meg is van már.


Mint ismert, a korábbi tárgyalásokon kiderült: a Szombathely 2030 elnevezésű programban lévő fejlesztési célok teljes mértékben összhangban vannak a Magyarország kormánya által kidolgozott fejlesztési elképzelésekkel. Eszerint mind a hétéves uniós költségvetésben rendelkezésre álló forrásokból, mind a járvány miatt létrehozott EU-s újjáépítési alapból, mind pedig a hazai büdzsé fejlesztésre fordítható forrásaiból valamennyi szombathelyi cél támogathatóvá válik.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére