Bruce Alan Beutler Nobel-díjas előadása Szombathelyen

vaol.hu • 2023. március 26., vasárnap •
Történelminek nevezte Bruce Alan Beutler Nobel-díjas immunológus és genetikus kutató látogatását Papp Tibor, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. Ugyanis, mint azt ő is elmondta, ez volt az első alkalom, hogy Nobel-díjas tudós járt Szombathelyen, ezzel együtt pedig iskolájukban is.
Bruce Alan Beutler Nobel-díjas előadása Szombathelyen

Bruce Alan Beutler amerikai immunológus és genetikus kutató a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány Nemzeti Tudósképző Akadémia programjában szombaton este érkezett a vármegyeszékhelyre, ahol elsőként a szombathelyi városvezetés, Papp Tibor, a Bolyai-iskola igazgatója és a Nemzeti Tudósképző Akadémia tagjai fogadták - írta meg a vaol.hu.

Az Akadémia minden évben meghív egy Nobel-díjas tudóst Magyarországra, idén pedig a bolyaisokat érte a megtiszteltetés, hogy a meghívott tudós vasárnap reggel iskolájukba látogasson.

- Nem emlékszem olyanra, hogy hasonló időpontban reggel valaha is lettek volna ennyien az iskolánkban – fogalmazott Papp Tibor igazgató, aki azt is elmondta, a vármegye több gimnáziumából érkeztek érdeklődő tanulók és tanáraik, szüleik, hogy meghallgassák.

A tudós elsőként az iskola laborjába látogatott el, ahol a diákok kutatásaikról számoltak be neki. A kutató érdeklődve hallgatta végig a kísérletekről szóló bemutatókat, minden diákhoz volt néhány bátorító szava.

- Mind elkötelezettek vagytok, és látszik rajtatok, hogy hatással szeretnének lenni a világra. Erre pedig minden esélyetek meg is van

– biztatta őket.

Bruce Alan Beutler a laboratóriumi látogatást követően tartotta meg előadását az iskola dísztermében, ami csordultig megtelt az érdeklődőkkel. Elmesélte, hogy már egészen fiatalon a tudomány szerelmese lett: gyakran kirándult a lakóhelye környéki hegyekben, szerette a természetet és szerette is volna megérteni azt.

Már 14 éves korában édesapja kutatólaborjában kezdett el dolgozni, aki kutató hematológusként felfedezte az X-kromoszóma emberekben történő inaktiválásának lehetőségét.

Bruce aztán az orvosi képzés elvégzését követően több amerikai egyetemen kutatott, fő célja a 80-as évektől kezdve annak az immunrendszeri receptornak (LPS receprtor) a megtalálása volt, amely felismeri a baktériumokat. A veleszületett immunrendszer ezen receptor segítségével képes eldönteni egy objektumról, hogy betolakodóként kell-e bánni vele.

Végül 2011-ben kapta meg az LPS-receptor felfedezéséért a fiziológiai Nobel-díjat.

közösség

további frisss

lap tetejére