Borzalmas földrengés volt hajnalban Törökországban és Szíriában: több mint háromszázan meghaltak

index.hu • 2023. február 06., hétfő •
Több erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát hétfő hajnalban. A legnagyobb rengésnél 7,8-as erősséget mértek, amelynek epicentruma 18 kilométer mélyen volt, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre. A tragédiában legkevesebb 300-an haltak meg és 440-en sérültek meg.
Borzalmas földrengés volt hajnalban Törökországban és Szíriában: több mint háromszázan meghaltak

A rengést több utórengés is követte, a legfrissebb hírek szerint több mint százan meghaltak a katasztrófában - írja az index.hu. Adana polgármestere szerint két toronyház összedőlt a városban, miközben a szomszédos településeken is rengeteg házat döntött romba a hatalmas erejű földrengés.

EGYES INFORMÁCIÓK ALAPJÁN LEGALÁBB 140 ÉPÜLET DŐLT ÖSSZE.

Süleyman Soylu belügyminiszter szerint a katasztrófa több tartományt érintett. Malatya tartomány kormányzója 23 halálesetről és 420 sebesültről, Sanliurfa kormányzója pedig tíz halálos áldozatról számolt be. Az Anadolu állami hírügynökség szerint Osmaniye tartományban öten vesztették életüket. A földrengéseknek hét török tartományban legkevesebb 76 halottja van.

Vészhelyzetet hirdettek

A török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek, ami azt jelenti, hogy nemzetközi segítséget kérnek a mentéshez.

Az eddigi adatok szerint a legnagyobb pusztítást követelő, 7,8-as erősségű földrengést 22, részben ugyancsak erős utórengés követte.

Remélem, mihamarabb sikerül átvészelnünk ezt a tragédiát, a lehető legkevesebb kárral

– írta Recep Tayyip Erdogan török elnök a Twitter-oldalán, és közölte azt is, hogy a mentőalakulatokat azonnal az érintett területre riasztották.

Szíriában is nagy pusztítás volt

A rengések Szíria északi részét is sújtották, a beszámolók szerint Aleppóban is több ház összedőlt. A halálos áldozatok száma már több mint 230-ra emelkedett Szíriában, míg a sérülteké 334-re.

A 7,8-AS ERŐSSÉGŰ FÖLDRENGÉSNEK ÍGY EGYÜTTESEN LEGKEVESEBB 300 HALOTTJA VAN TÖRÖKORSZÁGBAN ÉS SZÍRIÁBAN.

A földmozgást Libanonban és Cipruson, sőt olvasónk jelezte, hogy Irakban is érezni lehetett.

Hajnali 4.20-kor arra ébredtem, hogy az ágyam és a lakókonténer is remeg. Elsőre azt hittem, szélvihar van, mert elég télies most az időjárás, de az ajtón kilépve nem volt semmi jele szélnek. Egyből tudtam, hogy földrengés volt

– közölte az Indexszel a földrengés epicentrumától körülbelül 500 kilométerre egy iraki olajfurásnál, Zahó közelében dolgozó olvasónk.

A fúrótorony környékén nincs mellettünk más település, ezért károkról nem tudok. Egyelőre a kurd hírportálok sem írtak róla. Itt viszont enyhébb volt a rengés: egyetlen információ alapján 4,8-as erősségű

– tette hozzá olvasónk.

Menekülnek az emberek

Damaszkuszban, Szíria fővárosában, valamint a libanoni fővárosban, Bejrútban és Tripoliban az emberek az utcára siettek, beültek az autójukba, hogy elmenekülhessenek, ha összedőlnének az épületek – közölte az MTI.

Időközben a televízión keresztül szólítják fel az embereket Szíriában, hogy autójukkal segítsék eljuttatni a sérülteket a kórházakba, míg egy aleppói egészségügyi tisztviselő szerint rengeteg ember várja az összedőlt épületek romjai alatt, hogy kimentsék őket onnan.

A térségben gyakoriak a földrengések, Törökország két kontinentális talapzat határán fekszik. 1999-ben az északnyugati Izmit térségében több mint 17 ezer emberéletet követelt egy földrengés.

Képek: CNN

közösség

további frisss

lap tetejére