Birkózómúlttal a grappling Eb-re: Három induló várakozásai

há • 2022. március 21., hétfő •
Hol kiemelt rendezvényeket biztosítanak, máskor az edzőteremben erősítenek, és az sem ritka, hogy rangos versenyeken küzdenek: Hoták Péter, Molnár Benjámin és Lukács András nemcsak a nyugat-dunántúli régiót, hanem a Target Groupot is képviselik a hamarosan kezdődő - a birkózó Eb-hez kapcsolódó - grappling Európa-bajnokságon. A Frisss.hu a nagy megmérettetés előtt faggatta őket.
Birkózómúlttal a grappling Eb-re: Három induló várakozásai

A falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében - vallják mindhárman, és nem véletlen, hogy Gárdonyi szavait idézik.

A Target Group Zrt. rendezvénybiztosítással foglalkozó munkatársai fontosnak tartják, hogy a VIP- és sporteseményeken megjelenve megfelelő fellépéssel, jó kiállással, tekintéllyel vigyázzanak a rendre és a biztonságra. A cég regionális vezetője, Őze Balázs a Frisss.hu-nak kihangsúlyozta: munkatársaik zöme sportoló, ezzel szeretnének javítani azon a képen, ami a közvéleményben tévesen él a biztonsági őrökről. - Cégünk számára megtiszteltetés olyanokkal együtt dolgozni, akik ilyen rangos sporteseményre tudták kvalifikálni magukat. Büszkék vagyunk rájuk, támogatjuk őket edzési helyszín biztosításával és sportolói pályájuk egyengetésével, képzésekkel - tette hozzá, és megjegyezte: köszönet illeti még dr. Balázs Róbertet, a Target Group Zrt. vezérigazgatóját is, aki segít céljaik elérésében.

A Budapesten rendezendő birkózó Európa-bajnokság előtt, március 26-án, szombaton tartják a grappling Eb-t is, amely egy földharcra épülő hibrid küzdősport. E sportág világeseményeit szintén a Nemzetközi Birkózó Szövetség rendezi, ahhoz is áll a legközelebb, így hozták egy tető alá a két programot. Szabályrendszeréről hozzáértők azt mondják, hogy pörgős. A sportolók feladásig küzdenek, és nem elsősorban a pontokra mennek rá. Kisízületi és nagyízületi feszítések, leszorítások, fojtások, dobások tarkítják a mérkőzéseket,

az akciók gyorsak, izgalmasak, és a felek inkább azt igyekeznek kikényszeríteni az ellenfélből, hogy feladja a meccset.

 

Hoták Péter két és fél éve műveli a grappling sportágat. A korábban 145 kilogrammot nyomó sportoló jelenlegi súlya 105 és 110 kiló között mozog, köszönhetően a mozgásigényes műfajnak, amely komoly fizikai igénybevétellel jár. Nem ez lesz az első ilyen megmérettetése.

- A 2020-as országos magyar bajnokságot megnyertük, a nemzetközi porondra akkor nem juthattunk ki a járványhelyzet miatt. Ugyanilyen okból maradt el a tavalyi részvételünk is, de idén szerencsére Magyarország a rendező, így ilyen akadálya már nem volt a kvalifikálásunknak. Jó eredményeket értünk el, és sokat várunk a mostani Eb-től is, de ami a távolabbi célokat illeti, 2024-ben itthon lesz a világbajnokság, amelyre szintén szeretnénk eljutni - mondta a most 43 esztendős sportoló, aki számára a mostani megmérettetés nagy mérföldkő lesz.

- Három gyermekem van, nekik és a többi fiatalnak szeretnék példát mutatni ebben a sportágban.

Azt veszem észre, hogy a gyerekek eltávolodtak a sporttól, kell eléjük a jó példa - tette hozzá Hoták Péter.

 

Molnár Benjámin ötéves kora óta birkózik, innen számára a biztos alap. Az MMA műfaját is már 12 éve űzi, és még mindig csak 33 éves.

- Az utóbbi időben kevesebb az MMA-s megmérettetés, ahogy a szponzorok elmaradtak, úgy a gálák száma is megcsappant, kerestük a lehetőségeket. Folyamatosan nézegettem a kisebb rangsorolásban lévő kontinensbajnokságokat, amelyeken elindulhattam, voltam második helyezett. Compact grapplingben voltam Eb- és vb-első is - részletezte az előzményeket a Zalaegerszegen személyi edzőként dolgozó Molnár Benjámin, aki azt vallja,

a mostanihoz hasonló rangos megmérettetések viszik előre, ezek motiválják a pályafutásában.

- Azeri, izraeli, lengyel, örmény sportoló van a súlycsoportomban, komolynak ígérkezik - mondta a sportoló.

 

Lukács András szintén a birkózás világából érkezik, ő már négyévesen ismerkedett a sportággal. 22 évet töltött ezzel: szabad- és kötöttfogásban is utánpótláskorú válogatott volt, és az utóbbi két évben váltott csak a grappling és az MMA vonalára.

- Az Egyesült Államokban ösztöndíjjal birkóztam egy egyetemi klubban, ott harmadik helyezést értem el, majd Németországban a Bundesligában sportoltam. A kevert harcművészeteket alig fél éve űzöm,

a grapplingre összpontosítok jobban az utóbbi időben, ezt már Amerikában és Németországban is intenzíven műveltem

- jegyezte meg a világjáró sportoló. Úgy véli, itthon még viszonylag új sport a grappling, kevéssé ismert, és csak nemrég irányult rá a figyelem, amióta együtt rendezik a versenyeket a birkózással.

Mindhármuk számára fontos állomásnak ígérkezik a hétvégi grappling Európa-bajnokságon való részvétel a pályafutásukban. Kíváncsiak rá, hol tartanak, mit ér a tudásuk egy komolyabb nemzetközi versenyen, egyfajta szintfelmérőnek fogják fel. S hogy mit remélnek? Legalább dobogós helyezést!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére