Betiltották a pékárukban és levesekben is használt, rákkeltő élelmiszer-adalékanyagot

• 2022. január 15., szombat •
Az Európai Bizottság betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként (E171) történő használatát, amelyről tavaly felmerült, hogy rákkeltő lehet.
Betiltották a pékárukban és levesekben is használt, rákkeltő élelmiszer-adalékanyagot

A tilalom hat hónapos átmeneti időszakot követően július elején lép majd életbe – közölte a brüsszeli testület pénteken. Az Európai Bizottság határozata azt jelenti, hogy nyártól a gyártók nem adhatnak hozzá titán-dioxidot az általuk előállított élelmiszertermékekhez. 

Az uniós bizottság döntését az indokolta, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) tavaly május elején közzétett szakvéleményében arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid a továbbiakban már nem tekinthető biztonságosnak élelmiszer-adalékanyagként.

Az Európai Bizottság határozatát a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként alkalmazásának betiltásáról az uniós tagállamok egyhangúlag támogatták – tették hozzá. 

A titán-dioxidot számos élelmiszer – köztük a pékáruk, szendvicskrémek, levesek, szószok, salátaöntetek és étrend-kiegészítők – fehérre színezésére használják.

(Borítókép: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Forrás: index.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére