A rossz tanulókról gyűjtenek információkat az országban

frisss.hu Forrás: mno.hu • 2015. december 17., csütörtök •
Egy korai jelzőrendszer kiépítését tervezi a kormány. Ez segítene megakadályozni a lemorzsolódást a veszélyeztetett tanulók körében.
A rossz tanulókról gyűjtenek információkat az országban

Arról már korábban beszámoltunk, hogy változásokat terveznek az oktatás területén, erről itt olvashat. A kormány oldalára kikerült tervezet szerint a „lemorzsolódással veszélyeztetett” tanulók azok közül kerülnek ki, akiknek félévkor nem éri el az átlaguk a közepes szintet, vagy megbuktak valamiből. De azok is idetartoznak, akiknek a magatartása hármas vagy annál rosszabb.

A Magyar Nemzet csütörtöki cikke szerint a jövőben azokat az adatokat, amelyek az egyes tanulóknál előidézik a lemorzsolódást, nyilvántartásban rögzítenék. Ettől azt várja a kormány, hogy segít csökkenteni a lemorzsolódók számát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának előterjesztése szerint a köznevelési intézménynek kéthavonta kellene rögzítenie a rendszerben a lemorzsolódás veszélyének tényét, a tanuló előrehaladása érdekében tett intézkedéseket, és a tanulói jogviszony megszűnését.

A veszélyeztetettek létszámát, annak okait és az alkalmazott intézkedéseket összesített formában továbbítani kell majd az Oktatási Hivatalnak, amely értékeli, hogy az intézményi szintű beavatkozások elegendőnek bizonyultak-e, és ha szükséges, biztosítja az iskolák számára a pedagógiai-szakmai támogatást a felzárkóztatáshoz.

A szaktárca ezt azzal indokolja, hogy Magyarországnak uniós vállalása alapján 2020-ig tíz százalékra kell csökkentenie a korai iskolaelhagyók arányát. Ez a mutató azonban már 2014-ben 11,4 százalék volt. A lemorzsolódás hazánkban főleg a 16 éven felüliek körében volt jellemző, a tankötelezettség 16 éves korra való leszállítása miatt azonban javultak ezen a téren a mutatók - írja az újság.

közösség

további frisss

lap tetejére