A kínaiak 15 perc alatt teljesen feltöltenék a mobilunk aksiját

NagyRobert/BusinessInsider Fotó: China Xinhua News/Facebook • 2016. július 15., péntek •
Ideje, hogy megbarátkozzunk a grafénnal?
A kínaiak 15 perc alatt teljesen feltöltenék a mobilunk aksiját

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol az aksikat kevesebb, mint 15 perc alatt teljesen fel lehet tölteni, és teljesen mindegy, hogy egy laptopról, egy okostelefonról, egy tabletről, vagy egy akkus csavarozóról van szó. A 15 perces limit több mint egy órával jobb szintidő, mint a ma létező leggyorsabb mobilos töltőrendszer rekordideje. A helyzet az, hogy ezt már nem kell elképzelni, mert az új, grafénes akkuk már ezt tudják.

A Dongxu Optoelektronika nemrég mutatta be a G-King névre keresztelt akkumlátorát, aminek már a 4800 milliamperórás kapacitása is bőven több, mint a mai átlag mobilokba szerelt társaiké. A Dongxu emellett az állítja a G-Kingről, hogy 13-15 perc kell neki csupán, hogy nulláról teljesen feltöltődjön, mindezt 3500-szor lehet vele megtenni, a hagyományos Lítium-ionos akkumlátorok jó, ha 1000 feltöltést bírnak.

A csodát pedig a grafén hozta el, ami valójában egy, egy atom vastag grafitréteg, és nagyon úgy tűnik, hogy mégis elég ahhoz, hogy forradalmasítsa a világ akkumlátor-technológiáját. Azt pedig csak nagyon halkan jegyeznénk meg, hogy a grafénnes aksik rugalmasak, így a flexibilis kijelzőknek sem szab határt, emellett a pulzusmérőket és az ujjlenyomat érzékelőket is hatékonyabbá tehetik. A grafénes akkukat sokkal szélesebb körben lehet majd használni, így az elektromos autók piacán is változás várható.

Dongxu G-King akkumulátorát egy rendezvényen mutatták be, Pekingben még július elején. Annak viszont még a cég sem tudta megmondani, hogy mikor kerülhet a technológia tömeggyártásba, és mikor jelenhetnek meg az első grafénes aksival szerelt okostelefonok.  Az viszont mindenképp bizakodásra adhat okot, hogy a technológia elérte azt a szintet, amikor már különösebb blama nélkül be lehet mutatni a nagyközönségnek.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére