A digitalizáció oldhatja meg az otthoni idősgondozást - Nyílt napon mutatják be az okoseszközöket

há • 2022. május 24., kedd •
VR-szemüveg, okoskulacs, programozható gyógyszeradagoló, GPS-es kulcstartó, házirobot - ez csak néhány már hozzáférhető eszköz azok közül, amelyeket segítségül hívhat valaki, ha idős hozzátartozóját szeretné biztonságban tudni. Hogy ez mennyire a már velünk élő jelen, arról a Frisss.hu stábja is megbizonyosodhatott abban a szombathelyi "okosszobában", amelyet a pénteki lakossági nyílt nap előtt járhattunk körbe.
A digitalizáció oldhatja meg az otthoni idősgondozást - Nyílt napon mutatják be az okoseszközöket

Gyógyszereiről rendszeresen elfeledkező nagymama, vércukorszintjét "titkoló" nagypapa, séta közben eltévedésre hajlamos nagynéni vagy ágyhoz kötött rokon - mindannyiunk családjában vagy környezetében élnek felügyeletre, segítségre szoruló idősek. Ha az okostelefont, okosórát, e-book-olvasót már megismertettük velük, és használják is azokat, valószínűleg értékelik majd a legújabb, számukra készült fejlesztéseket is - ezeket vettük szemügyre.

Milyen digitális eszközök segíthetik az idősek hétköznapjait az otthonukban? A kérdés azért is időszerű, mert elöregedő társadalmunkban sokakat érint a probléma: a bentlakásos intézmények telítettek, és a családtagokra is kevésbé számíthatnak a rászorulók, hiszen nem jellemző már a generációk együttélése. A PBN, azaz a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület alapvetően vállalkozásfejlesztéssel foglalkozik, de egy éve kifejezetten az egészségipar és az otthonápolás témakörében munkálkodtak, így hozták létre az okosotthonok mintájára azt a bemutatószobát a Zanati úton, amelyet pénteken bárki megtekinthet. (Előzetesen regisztrálni ezen a linken kell: https://forms.gle/b7traocBzCw1GGe78)

Az átlagosnak tűnő, de valójában a legkorszerűbb fejlesztések eredményeit alkalmazó eszközökről Rosta-Pethő Regina projektkoordinátor beszélt ottjártunkkor, aki elmondta, hogy a néhány ezer forintos "kütyütől" a másfél milliós robotig számos lehetősége van már ma is azoknak, akik saját környezetükben, vagyis otthon szeretnék biztonságban tudni szerettüket. - Minden eszköz adattovábbításra képes, ez bennük a lényeg. Informálható az aggódó családtag, a szociális gondozó, de akár a háziorvos is az aktuálisan mért adatokról egy további okoseszköz, azaz egy telefon, egy tablet vagy egy számítógép segítségével, amelyen megjeleníti az információt.

A legszélesebb rétegnek talán az egészségmonitorozásra alkalmas eszközök lehetnek érdekesek: a vérnyomásmérő és a vércukorszintmérő ugyanúgy működik, mint hagyományos társaik, de a mért adat rögtön megjelenik a tabletre telepített programban. Létezik ilyen hőmérő, pulzoximéter és mérleg is, egyetlen számot sem kell megjegyezni, mindent rögzítve van, azonnal ellenőrizhető a távolból, és a változás nyomon követhető.

Hasznos lehet az okosóra, amely létezik klasszikus "régimódi" dizájnban is, de még ennél is praktikusabb a folyadékfogyasztást mérő okoskulacs, vagy épp az okos-gyógyszeradagoló, amely megadott napon és órában nyílik fel, benne az aktuális pirulákkal. A segélyhívó karperec talán nem is olyan nagy újdonság, ilyesmi már használatban van sok helyen, persze ennek is egyre nagyobb a "tudása".

Az idős emberek biztonságérzetét növelheti - és a hozzátartozót megnyugtathatja -, ha van otthon egy távolról használható ajtónyitó.

Az okostag kulcscsomóra, telefonra tehető, és hangot is kiad, így nagy segítség olyasvalakinek, aki könnyen elfelejti, legutóbb hová is tette ezeket a tárgyakat. Amelyikben GPS-nyomkövető is van, az az eltévedésre hajlamos, akár demens személyek "szemmel tartásában" lehet támasza a családnak, elég az illető zsebébe, táskájába tenni. Idetartoznak a mozgásérzékelők, kamerák, kaputelefonok, amelyek kevésbé hatnak újdonságként, de nem kevésbé hasznosak, hiszen ezek adatai is figyelhetőek egy applikációval. Egy aggódó gyermek beprogramozhatja ezeket úgy, hogy a telefonján lássa, ki csenget be a nagymamához, és ha úgy dönt, a távoli ajtónyitóval be is engedheti az illetőt.

Luxusnak tűnhet néhány eszköz, de ismerjük el, a komfortérzet is fontos, főként, ha valaki lakáshoz, ágyhoz kötött. Ilyen a szenzoros kuka, amelyhez nem kell lehajolni, vagy az activbody fitneszrendszer, amely fizikai aktivitást igényel, és akár személyre szabott edzés, rehabilitációs program is végezhető vele. Külső szemlélő csak azt látja, hogy az idős ember a markában tart egy korongot, amelyet két oldalról összenyom, de valójában egy hozzá tartozó app méri az izomerejét, és egy monitoron, tévéképernyőn akár kapcsolódó játékos feladatokat is végrehajthat. VR-szemüvegről már szinte mindenki hallott, de nem az idősgondozás jut róla az eszünkbe! Tulajdonképpen logikus, hogy az elszigetelten, egyedül élő személy számára akár így is megteremthető a társaság, a szórakozás, pontosabban ezek illúziója.

És az összes, eddig említett eszköz össze is hangolható, integrálható egy kontrollrendszerbe. Homey, Alexa, Siri - csak operációs rendszer kérdése, az előnye azonban mindnek az, hogy egy helyről vezérelhető velük minden okoseszköz a lakásban. Irányítható vele a redőny, a termosztát, de akár az ágy is - amely fejnél, lábnál emelhető, és egy fehér szalag segítségével alvásmonitorozásra is alkalmas. Hab a tortán - gondolhatjuk -, amikor házigazdánk angolul utasítást ad Alexának, mondván: I want to see  the picture of my family, s lám, az éjjeliszekrényen álló digitális képkeretben felvillan az említett fotó. Rosta-Pethő Regina a végére hagyja a csúcskategóriás szocializációs robotot, amelyen monitor, kamera, tálca és sok minden más is van, és beprogramozva vagy hívásra közlekedik. Gondoljunk bele, mi mindenben jelenthet segítséget egy nap folyamán! Rákészítve az italt, gyógyszert, odagurul az ágy mellé, videóhívás indítható róla, segít a lakásban tájékozódni a rászorulóknak, szinte kíséri a tulajdonosát bármerre, akár utat mutat.

- Nemcsak az érintett személyeket és hozzátartozókat szeretnénk most tájékoztatni a lehetőségekről, hanem a szociális szféra dolgozói körében is igyekszünk egyfajta szemléletváltást elősegíteni. A munkánkat egyébként is nagyban segíti a szombathelyi Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat. Sokan még idegenkednek ezektől a kütyüktől, de a helyzet egyre jobb. Együttműködünk az oktatási és képzési intézményekkel is, ahol a jövő szociális munkásai tanulnak, így számukra már természetes lesz ezeknek a jelenléte, s így ezeket a segítő hivatásokat is vonzóbbá tudjuk tenni - fogalmazott Rosta-Pethő Regina. Az egyesület egyébként készen áll olyan startupok, kezdő vállalkozások segítésére is, amelyek az egészségiparban tennék le a névjegyüket.

A bemutatandó eszközök zöme megfizethető, áruk néhány ezer forintnál kezdődik, a roboté úgy másfél-két millió forint környékén mozog.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére