Európa legjobb négy csapata

• 2012. június 26., kedd •
Már csak három mérkőzés van hátra a 2012-es labdarúgó Európa Bajnokságból, kialakult a legjobb négy mezőnye. Csütörtökön késő este már tudni fogjuk, melyik két csapat küzd meg egymással a Henri Delaunay-kupáért. Az Ibériai-félsziget két országa (Spanyolország és Portugália) egymással küzdhet meg, illetve a német és az olasz gárda is összecsap, így a 2006-os VB elődöntője után a németek revánsot vehetnek a taljánokon.
Európa legjobb négy csapata

 

Spanyolország – Portugália

A spanyolokat mindenki favoritként kezelte, ezért nem meglepetés, hogy a legjobb négyben vannak Cassillasék. Az egész tornán címvédőhöz és favorithoz méltón játszik a spanyol gárda, süt a magabiztosság a játékosokról, és szinte félelmetes, ahogy megnyerik a meccseket. Nemhiába hasonlítják a Barcelona játékához a spanyol válogatottét, hiszen lényegében ugyanazt a labdatartásra épülő, sokpasszos, kombinatív focit játssza a két csapat. Mégis van egy nagy különbség a két csapat között. A Barcelona nagyon ritkán játszik unalmas, 1-0-ás mérkőzéseket. Xaviék játékára pedig már nem először sütik rá az unalmas, nézhetetlen jelzőt. Persze amíg eredményes ez a játék, amíg címeket nyernek ezzel a taktikával, addig senki nem fogja számon kérni a spanyolokat. Az elődöntőben valószínűleg nem változtatnak a felálláson, a taktikán, nincs miért alkalmazkodniuk. Egyetlen kérdés van csak: hogyan semlegesítik Cristiano Ronaldot.

Portugália vereséggel indította az Európa Bajnokságot, aztán egy keserves, utolsó percekben kiizzadott győzelemmel folytatták. A hollandok ellen aztán beindult Ronaldo, azóta pedig nincs megállás. A portugál aranylabdás a hátán viszi a válogatottat, klasszis módjára játszik, úgy, ahogyan azt a klubcsapatában megszokhattuk tőle. Általános vélemény volt, hogy a portugáloknak csak akkor van esélyük, ha Ronaldo végre képes lesz vezérré válni. Nos a ”Zselékirály” csattanós választ adott a kétkedőknek, és üzent nemezisének, Messinek is. Amíg Messi eddig minden válogatott tornán csődöt mondott, addig Ronaldo - most csapata első számú sztárja - az utolsó két meccsen szinte megállíthatatlan volt. Érdemes megnézni a legutóbbi két mérkőzés statisztikáit. Két gól, öt kapufa!! Félelmetesen játszik a luzitán játékos, ám nem csak őt kell dicsérni, hanem a stabil védelmet és a középpályát is - Raul Meireles, Joao Mutinho és Miguel Veloso remek labdákkal tömik Ronaldot. A mérkőzés kulcsa az, mire lesz képes Ronaldo. A Sergio Ramos - Gerald Pique védőpárosra hatalmas feladat hárul, hiszen ha megfogják a Real Madrid ászát, akkor lényegében eldőlt a továbbjutás. Persze adja magát a kérdés, Ronaldot ilyen formában ki képes semlegesíteni?

Németország - Olaszország

Egészen elképesztő, amit Joachim Lőw csapata művel az elmúlt hetekben. A németek mintha minden mérkőzésen erődemonstrációt tartanának, mintha minden mérkőzésükkel a spanyoloknak üzennének. Mats Hummels pár mérkőzés alatt elérte, hogy a világ legjobb védői között emlegessék, Özil világklasszis módjára játszik, és bárki beszáll a német csapatba, az remek játékot nyújt. A görögök elleni 4-2 nem tükrözi tisztán a két csapat közti különbséget: akár 7-8 gólt is simán lőhettek volna a németek. Ha a spanyolok játékát a Barcelonához hasonlítottuk, akkor a németeket a Real Madridhoz kell hasonlítanunk. Az eddig lejátszott mérkőzésekből jól látszik, hogy ezt a német csapatot Joachim Löw úgy rakta össze hogy megverjék a spanyolokat. Pár passzból képesek az ellenfél kapuja előtt teremni, nem babusgatják a labdát, azonnal a kaput támadják. Nagyban hasonlít a játékuk arra, amit José Mourinho játszatott az övéivel, csakhogy a németek sokkal jobban játsszák ezt a gyors passzokra épülő játékot. És még egy fontos különbség: a Real Ronaldotól függ, a német válogatottban viszont van 7-8 játékos, akiben mindig ott van a gól. Valószínű, hogy a lassú olasz középpályát lendületből próbálja átjátszani Löw, így nem lenne csoda, ha mind Reus, mind Schürle bent ragadna a kezdőben. A németek győzni jöttek, de még két mérkőzést meg kell nyerniük, hogy felüljenek Európa trónjára. 

Olaszország a tőle jól megszokott erényeket csillogtatja, hihetetlen erős védekezésből, képesek villámgyors kontrákat indítani. Fiatal, ambiciózus csapata van az olaszoknak, egy olyan vezérrel a pálya közepén, aki második virágkorát éli, ő pedig nem más, mint Andrea Pirlo. Pirlo elképesztő formában játszik, passzolási pontossága jobb, mint Xavié vagy Iniestáé, és eddig képtelenség megállítani. Az angolok ellen volt olyan alkalom, hogy négy ember szorításában is képes volt egy 50 méteres passzt adni úgy, hogy az Balotelli lábára érkezzen. Prandelli felfogása jól tetten érhető ennél az olasz válogatottnál. Öt ember megszállja a középpályát, és már ott megszűrik a támadásokat - nem engedik kibontakozni az ellenfelet. Nagy erénye ennek a felállásnak, hogy szinte egész meccsen létszámfölényben vannak Pirlóék a pálya közepén, és képesek dominálni a középpályán. Láthattuk, hogy ez a felállás működik a spanyolok ellen, és ami működik a spanyolok ellen, az valószínűleg bárki ellen működik majd. Ám nem szabad elfelejteni, hogy a németek jóval gyorsabb focit játszanak, mint a spanyolok. A mérkőzés legnagyobb kérdése az lehet, hogy képesek lesznek- e lassítani Özilék játékát, vagy a németek átrohannak az olaszokon?

közösség

további frisss

lap tetejére