Menzareform: még kevesebb cukor és só lesz az ételekben

• 2024. április 25., csütörtök •
Folytatódik a közétkeztetés korszerűsítése az Egyesült Államokban. A menzareform során több lépcsőben csökkentik az ételek cukor- és sótartalmát. 30 millió gyermek étkezik az amerikai iskolákban, a diákok több mint felének az a fő táplálékforrása, amit az intézményben kap.
Menzareform: még kevesebb cukor és só lesz az ételekben

A szerdán bejelentett szabályozás az első nagyszabású reform Barack Obama elnök gyermekéhezés visszaszorítására és az egészséges táplálkozásra vonatkozó 2010-es törvénye óta - írja a Világgazdaság. A Biden-kormányzat is foglalkozott a kérdéssel, 2030-ig kifutó nemzeti stratégiát fogalmaztak meg az éhezés megszüntetésére és a táplálkozással összefüggő betegségek csökkentésére – írja a CNN.

Kutatások igazolták, hogy az Obama-kormány idején életbe lépő változások – több gyümölcs és zöldség, teljes kiőrlésű gabonák és alacsony zsírtartalmú tejtermékek bevezetése – jelentősen csökkentették a gyerekek és a tizenévesek testtömegindexét. De az évek alatt valamelyest visszaszivárgott a cukor, ezért aktuális újra a menzareform. A Mezőgazdasági Minisztérium Élelmezésügyi és Táplálkozási Szolgálata az új normákat széles körű társadalmi egyeztetés után vezeti be, több fórumon tárgyaltak az érintett szereplőkkel, iskolákkal, élelmiszergyártókkal, érdekvédelmi szervezetekkel.

Kevesebb lesz az édes és a sós 

Az új normák szerint a 2025–2026-os tanévtől bizonyos élelmiszerek – a reggeli gabonapelyhek, a joghurt és az ízesített tejitalok – esetében korlátozni kell a cukortartalmat. A második lépcsőben, a 2027–2028-as tanévtől pedig a heti menü kalóriatartalmának maximum 10 százaléka származhat cukorból. Hasonlóképpen csökkenteni kell a felszolgált ételek nátriumtartalmát is, szintén több lépcsőben.  A rendelet ad némi türelmi időt, és figyelembe veszi, hogy idő kell az élelmiszerek újragyártásához, de a tanulók ízlése sem alkalmazkodik rögtön az új ízekhez.

Az amerikai iskolai étkeztetés továbbra is komoly hangsúlyt fektet a gyümölcsök és zöldségek, valamint a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztására, ahogy a kulturális és vallási okokból fennálló eltérő igényekre is. A minisztérium közleménye szerint a következő tanévtől az intézményeknek lehetőségük lesz arra is, saját konyhájukra megtermeljék az alapanyagok egy részét.

Az Amerikai Szív Társaság (AHA) üdvözölte a reformot, szerintük fontos előrelépés a helyes irányba. Kiemelték: a feleslegesen bevitt kalóriák jellemzően az élelmiszerekhez hozzáadott cukrokból származnak, nincsen valódi tápértékük, súlygyarapodást okoznak, növelik a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és egyéb krónikus betegségek kockázatát.

Forrás: vg.hu
Fotó: GettyImages

közösség

további frisss

lap tetejére