Az év mérkőzése jön a Bajnokok Ligájában

F.B. • 2013. február 12., kedd •
A héten négy mérkőzéssel kezdetét veszi a Bajnokok Ligája 2013-as tavaszi szezonja, mégpedig a nyolcaddöntők legjobban várt összecsapásával a Real Madrid–Manchester United rangadóval. A Frisss.hu BL elemzésében végigvesszük a nyolcad-döntők első négy mérkőzését.

Celtic–Juventus

Két BL győztes gárda csap össze, az 1967-es győztes Celtic és a kétszeres győztes Juventus (1985, 1996). A skót bajnokság hosszú évtizedek óta kétcsapatos küzdelem volt, idén azonban a Rangers kizárásával a Celtic egyeduralkodóvá vált, már most 18 pont az előnye a tabella élén. A Juventus szintén egyeduralkodó Olaszországban, tavaly veretlenül lettek bajnokok, idén pedig bár becsúszott pár nem várt vereség, így is magabiztosan vezetik a Serie A-t.

Első ránézésre azt gondolhatnánk a Juventusnak könnyű dolga lesz, a csapatjátékra építő skótok ellen, ám csak azért sem szabad elbíznia magát Antonio Conte tanítványainak, mivel a Celtic ellen a csoportkörben kétszer is vért izzadt a világ legjobbjának tartott Barcelona. Meglepetés lenne a torinóiak kiesése, ám az szinte biztos, hogy nagyon meg fognak szenvedni a zebrák, várhatóan kevés gól, kevés helyzet és Juventus fölény várható a labdabirtoklásban.

Valencia–PSG

Napjaink leggazdagabb klubja a Paris Saint-Germain, a Nasser Al-Khelaïfi sejk által biztosított pénzügyi háttérrel egyetlen klub sem tud versenyezni. Igazi sztárcsapat jött össze Párizsban Carlo Ancelotti vezetőedző irányításával. A Thiago Silva, David Beckham , Lucas Moura, Javier Pastore, Ezequiel Lavezzi, Zlatan Ibrahimović hatos csak nagyon kevés csapatban nem lenne kezdő. Az Eifel tornyos csapat biztosan vezeti a francia bajnokságot, sokan már a BL egyik nagy esélyesének tartják.

Valenciában sok a probléma, edzőt váltottak, és bár Ernesto Valverde-vel a csapat jobban és eredményesebben játszik, így is csak a 7. helyen állnak a bajnokságban. Őszintén szólva a párosítás torony magas esélyese a PSG, az is meglepetés lenne, ha a Denevérek akár csak megszorítanák Ibrahimovićékat.

 

Sahtar Doneck – Borussia Dortmund

Első ránézésre könnyű Dortmund továbbjutást várhatunk az összecsapástól. A németek a csoportkörben simán verték az angol bajnok Manchester Cityt, esélyt sem adtak a spanyol bajnok Real Madridnak, ami után egyébként José Mourinho a BL legnagyobb esélyeseként említette a sárga feketéket. Tény, a német válogatott gerincét alkotó fiatal játékosok - Sven Bender, Ilkay Gündogan, Kevin Großkreutz, Mats Hummels, Marco Reus, Mario Götze – és a fél Európa által körül udvarolt lengyel légiósok - Lukasz Piszczek, Jakub Błaszczykowski, Robert Lewandowski- hihetetlen ütőképes egyveleget alkotnak.

Ennek ellenére nem szabad leírni a donyecki csapatot, hiszen ukrán válogatott játékosok és egy tucat brazil játékos alkotják a csapat keretét, és nem szabd elfelejteni azt sem, hogy az ukránok megelőzték a Bajnokok Ligája címvédőjét a Chelseat is. A támadófutball szerelmeseinek kötelező ez az összecsapás, ahol garantált a sok gól, a rengeteg helyzet és a lüktető támadófutball. Dortmund továbbjutást vizionálunk a Frisss.hu-nál két remek összecsapás végén.

Real Madrid–Manchester United

Egy igazi BL klasszikus, a kilencszeres győztes madridiak és a háromszoros győztes United újabb összecsapása. José Mourinho és Sir Alex Ferguson újabb összecsapása a legrangosabb európai kupában. Eddig 1-1-az állás. A Mourinho vagyis a Special One a Porto mestereként már kiverte egyszer Ferguson gárdáját, de az öreg skót is tört már borsot a portugál orra alá, amikor az az első évét taposta az olasz Inter színeiben. A világ legdrágább és talán legjobb játékosa (hiába a lassan kabaréba illő Aranylabda szavazás…) Cristiano Ronaldo 2009 után visszatér egykori klubjához, ahonnan rekordot jelentő 94 millió euróért igazolt a királyiakhoz.

A pillanatnyi forma miatt talán az angolok az összecsapás esélyesei, 9 pont előnnyel vezetik a bajnokságot, a BL-ben elképesztő magabiztossággal verték ellenfelüket. A Real ezzel szemben idén igencsak botladozik, ám a nagy mérkőzésekre mindig összekapják magukat Mourinho tanítványai. És hogy miért érdemes megnézni ezt az összecsapást? Hát mert ilyen mérkőzéseket játszottak a múltban a csapatok.

2000. Április 19., negyeddöntő: Manchester United - Real Madrid 2-3

2003. Április 23., negyeddöntő: Manchester United - Real Madrid 4-3

közösség

további frisss

lap tetejére