Menzások versenyeznek

MTI, Magyar Idők • 2018. december 07., péntek •
A cél: kevés pénzből finomat, egészségeset.
Menzások versenyeznek

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete meghirdette a Magyarország étele 2019 szakácsversenyt, valamint az Okés Országos Közétkeztetési szakács megmérettetést. Megváltozott az iskolai menzákra vonatkozó szabályozás annak érdekében, hogy a gyermekek étrendjében minél több zöldség és gyümölcs, minél több természetes íz legyen, a szociális gyermekétkeztetésre fordított keretet pedig 29-ról 79 milliárd forintra emelte a kormány – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára. Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára hozzátette: Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében azonban rövidesen útmutató készül a közétkeztetésben dolgozók számára. Asztalos István, az Étrend elnöke elmondta: a két megméretés célja szintén az egészséges magyar konyha népszerűsítése. Beszámolója szerint a Magyarország étele az éttermeknek szeretne új, egészséges, gyakorlatba is átültethető magyar fogásokat kínálni. A két kötelező alapanyag ezúttal a bio tejföl és a darált hús lesz, a fogás alapanyag költsége pedig nettó 1000 forint lehet. Az Okés a hazai közétkeztetésben dolgozók számára ad ötleteket. Kötelező alapanyagként a versenyzőknek laktózmentes biotejet és vadhúst is fel kell használniuk a háromfogásos menük elkészítéséhez, melyekhez az alapanyagokat nettó 350 forintos, bioételek esetében 420 forintos keretből szerezhetik be.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére