Népszerű a rúdtánc Szombathelyen

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke, Kiss Roland • 2016. február 17., szerda •
Szabó Viktória rúdtánc oktatóval beszélgettünk.
Népszerű a rúdtánc Szombathelyen

A rúdtánc eredetileg a cirkuszi akrobatáknak volt a „levezető” mozgása a sátortartó csövön. Viki szerint az, ami most a rúdsportot jelenti, eltávolodott az erotikus formától.

Szabó Viktória két éve a rúd rabja. Egy saját stúdióban várja azokat, akik szeretnék kipróbálni, elsajátítani a rúdtáncot. Bárki belevághat testalkattól és hajlékonyságtól függetlenül. Ezt a sportot nemcsak a nők, hanem a férfiak is űzik. A tánc leginkább a felsőtestet mozgatja meg. Ennek köszönhetően (minimum heti két edzés) a test egy-két év alatt izmos, kidolgozott lesz. (Az uraknál a pocak is eltűnik.) A sport már gyerekkorban elkezdhető: Vikinek 8-10 fős csapata van, 8 éves kortól vállalja az oktatást A kicsik teste ideális, elég hajlékony és gyorsan erősödik. Ahhoz, hogy a gyerekek komolyabb sikereket érhessenek el, fél-egy évre van szükség, bírják a terhelést.

Már az első edzésnél szerepet kap a rúd, de az illető még nem mászik fel rá. A forgásokkal kezdenek az alanyok: például földről indított vagy földre érkezős alapszintű forgás. Azt is megtudtuk, hogy két véglet van: az egyik, amikor magassarkú cipőben az előadásmód nőies, nem az akrobatikára épül elsősorban. A másik pedig, amikor cipő nélkül, beszabályozott ruhában, hajjal kell táncolni, és szigorú pontrendszer alapján állítják össze a gyakorlatokat.

Szombathelyen egyébként egyre többen rúdtáncolnak. A mozgáshoz szükséges rudat akár otthonra is be lehet szerezni, Viki több tanítványa gyakorol a lakásban is. De óvatosnak kell lenni, csúnya baleseteket okozhat az otthoni edzés - tette hozzá.

Hazánk városaiban egyre több táncstúdió nyílik, sokan érdeklődnek a sportág iránt. A kisvárosokban 3-5 stúdiót kereshetnek fel az érdeklődők, Budapesten pedig szinte minden utcában található olyan hely, ahol rúdtáncot oktatnak. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére