Polgárőrök, akik áldozatot vállalnak

szróbert • 2014. március 22., szombat •
Az együtt töltött szolgálati órák azért fontosak, mert rendkívül sokat tanulhatnak egymástól a polgárőrök és a rendőrök – hangzott el Szombathelyen, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség (VMPSZ) Küldöttközgyűlésén. A március 22-i eseményen résztvevő Hende Csaba honvédelmi miniszter pedig azt nyomatékosította, hogy Magyarország kormánya továbbra is kiemelt feladatának tekinti a közbiztonság megerősítését. Olvassa el tudósításunkat és tekintse meg a frisss.hu képgalériáját is!
Polgárőrök, akik áldozatot vállalnak

A Szombathelyi Rendőr-főkapitányság nagytermében megrendezett döntéshozó fórum elején egyperces néma tiszteletadással adóztak az elmúlt évben elhunyt polgárőrökre, majd Krug Gusztáv, a VMPSZ elnöke számolt be a vasi polgárőrök 2013-as tevékenységéről. Miután felidézte a tavalyi rendkívüli helyzetek elhárítása során tanúsított fantasztikus teljesítményeket, mely nemcsak a megye, de az ország állampolgárainak megsegítésére is kiterjedt, azt hangsúlyozta, hogy, ha valahol van összefogás, az a polgárőrök tekintetében biztos, hogy létezik. 
Krug Gusztáv megköszönte a polgárőröknek azt, hogy nem egy esetben, családjuktól távol, többször 2-3 napra is elutazva, szinte folyamatos teljesítették feladataikat. A VMPSZ elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy sok helyen létszámvisszaesés tapasztalható, de ezt az új polgárőr törvény is előidézte, hiszen ma már csak 18 év felettiek lehetnek tagjaink.

A cél tehát a fiatalok jövőbeni megnyerése, ezét is van nagy szükség a hazafias, a honvédelmi nevelésre, és persze a becsületre, a tisztességre és a kitartásra – tette hozzá a szövetség elnöke. 
A VMPSZ elnöke azt is aláhúzta, hogy a polgárőrség ne csak a bűnmegelőzéssel, a közbiztonsággal foglalkozzon, hanem az idősek megsegítésével, védelmével is. 
A mindennapos élet biztosítása érdekében az Országos Polgárőr Szövetségtől OPSZ) és a Belügyminisztériumtól kapott támogatást külön is megköszönte Krug Gusztáv. Ekkor mondta el, hogy idén 1 milliárd 50 millió forintos ez a központi támogatás, amiből 31 millió forintot kapott Vas megye. A frisss.hu a helyszínen megtudta, hogy tíz kerékpárt adott az ORFK ajándékba a vasi polgárőröknek. Mint a VMPSZ elnöke elmondta, öt egyesület vehet át 2-2 darab kerékpárt.   
A társszervek együttműködéséről szólva a VMPSZ elnöke kijelentette: a rendőrség és a polgárőrség kapcsolata kiváló, az együtt töltött szolgálati órák nagyon fontosak, hiszen rendkívül sokat tanulhatnak egymástól a polgárőrök és a rendőrök egyaránt.
Miután a nemzetközi kapcsolatokról szólva a szlovén és az osztrák kontaktot külön is megemlítette, a VMPSZ elnöke a legfontosabb 2014-es feladatnak a külterületek biztonságának szolgálatát és a szakmai képzéseket nevezte. 
Hozzátette: aki az idős embereket nem becsüli, az a jövőt nem érdemli. Ezért vigyázzunk az idősekre és a gyermekekre egyaránt, ha ezt teljesítjük, akkor a megye elismert polgárőrei lehetünk. Összességében polgárőreink a 2013-as feladatokat maximálisan teljesítették.
Hende Csaba honvédelmi miniszter üdvözlő beszédében miután a polgárőrök és a rendőrök közös munkáját méltatta, elmondta, hogy a Magyar Honvédség katonái is óriási erőkkel vettek részt a gátakon zajló munkákban. 
Áldozat – ezzel az egy szóval lehet jellemezni az önök munkáját, hiszen a polgárőrök sokszor a családjaiktól távol, a szabadidőt sem kímélve őrködnek az embertársak és a javak biztonságán. Magyarország kormánya nagyon fontosnak tartja a közbiztonság megerősítését, erre bizonyíték, hogy az elmúlt négy évben háromezerötszázzal nőtt a rendőrök száma, ez azt jelenti, hogy minden magyar településen legalább egy rendőrrel több szolgál, mint 2010 előtt, emellett kettőezernégyszáz rendőrautót is szolgálatba állítottunk. A közeljövőben 1 milliárd forint értékben összesen százötven autót osztunk szét a polgárőr-egyesületek között. Ez azt jelenti, hogy tizennégy Skoda Jetty típusú autó érkezik a Vas megyei polgárőrök munkájának támogatására – emelte ki a térség országgyűlési képviselője. 
Hende Csaba a közbiztonság fontos alapjának nevezte a bevezetett három csapás törvényét, hiszen - mint mondta, - aki eljátszott már két esélyt, vele szemben már oktalan a reménykedés. Ha harmadszor is erőszakos bűncselekményt követ el, akkor a bíróság tényleges életfogytiglanra ítéli az elkövetőt.
Egy, a közbiztonságról szóló statisztikai adatot is közétett, eszerint Vas megye utolsó, azaz a huszadik helyen áll országos szinten, de ez azt jelenti, hogy a vasiak az elsők, vagyis itt a legjobb a közbiztonság.
Azonban nincs itt a kánaán, rengeteg még a tennivaló, ezért aztán megértő feleséget, férjet kívánok, hiszen a közösség szolgálata a legfontosabb – zárta gondolatait Hende Csaba.      
A VMPSZ küldöttközgyűlése elfogadta a 2013-as tevékenységről, a szakmai és a pénzügyi tevékenységről szóló beszámolót, a közhasznúsági jelentést, valamint a 2014. évi költségvetést is. Ezt követően módosították az alapszabályt, majd kitüntetéseket és elismeréseket adtak át.  
A Szombathelyi Rendőr-főkapitányság nagytermében lebonyolított eseményen – többek mellett – megjelent a megyei közgyűlés elnöke, a megyei rendőrfőkapitány, a megyei katasztrófavédelmi igazgató, valamint a kormánymegbízott képviseletében a megyei védelmi bizottság titkára is.

 

 

 

 

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére