Akinek a torna és az iskolai testnevelés a szíve csücske

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold • 2016. január 01., péntek •
Tizenkilencedik alkalommal díjazták a legjobb szombathelyi diák-, felnőtt-, és veterán sportolókat. A sportkarácsonyi kitüntetettekről szóló sorozatunkban ez alkalommal az Unger József-díjas testnevelőt, Grénus Gabriellát mutatjuk be.
Akinek a torna és az iskolai testnevelés a szíve csücske

Cikksorozatunk mostani epizódjában arról az elismerésről írunk, melyet Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése az egykori kiváló testnevelőről, Unger Józsefről nevezett el. Az Unger József-díj annak a személynek adományozható, aki az iskolai testnevelés és diáksport területén, több éven keresztül kiemelkedő szakmai tevékenységet végzett. A díjat idén Grénus Gabriella testnevelő érdemelte ki. 
A díjazottat korán eljegyezte a gyönyörű, rengeteg kitartást, elkötelezettséget igénylő mozgásforma, a versenytorna.

A versenyzői évek, az ifjúsági válogatottság dunaújvárosi évei után Szombathelyen sajátította el a testnevelő tanári szakmát. Egész személyisége, kedvesen határozott lénye, kiállása már a Bercsényi Általános Iskolában elbűvölték leány növendékeit. A Bolyaiban pedig a tornászok egész hadát állította maga mögé. Felvállalta azt a nehéz kihívást, hogy a 6 évesektől a 18 évesekig megtalálja a motiválás nem könnyű eszközeit. 
Aki kicsit is foglalkozott szertornával, az pontosan tudja, hogy ez a sportág amatőr szinten is kő kemény munkát igényel gyerektől, edzőtől, tanártól egyaránt. Grénus Gabriella biztosan tudja, hogy mekkora munka áll egy egyszerűnek tűnő, szépen végrehajtott mérlegállás mögött. 

Az idei Unger József-díjas szakmai munkáját bizonyítja, hogy az országos diákolimpiákon nincs olyan korosztály, ahol ne szereztek volna érmet tanítványai. És, hogy emberként, pedagógusként is kiemelkedő azt az edzéseire visszajáró egykori tanítványai, valamint jelenlegi kis és nagy diákjai hitelesítik. 
Grénus Gabriella egész személyisége a torna szeretetét sugározza, testnevelő tanárként a többi sportágban is eredményesek a tanulói, hiszen a Bolyaiban az alsó tagozatosoknál is tanít nap, mint nap. A kedves közösségi embert, a több nyelven beszélő, kiváló szakmai felkészültségű szakembert és nemcsak a tornászt látta Unger József egykori kollégája, Károly Frigyes egykori Bolyai-direktor, amikor rábeszélte, hogy vezetőtanárként adja át szakmai tapasztalatait, és mutasson emberi, pedagógusi mintát a jövő Bolyai-s tanítóinak, testnevelőinek.
   

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére