A szombathelyi vízilabdázók az OB I-be vágynak

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2015. szeptember 09., szerda •
A legfőbb célunk, hogy pár év múlva a 16 csapatos OB I-ben szerepelhessünk – ezt az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS) szakmai igazgatója, Gyöngyösi András az egyik esti edzésen nyilatkozta honlapunknak.
A szombathelyi vízilabdázók az OB I-be vágynak

Az európai hírű edző, Gyöngyösi András 2014 júliusa óta irányítja az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület szakmai munkáját. A tréner a német Spandau együttesétől érkezett a szombathelyi klubhoz. Gyöngyösi András korábban, aktív játékosként 240-szer játszott a magyar vízilabda-válogatottban. Pályafutása lezárását követően edzőként a legnagyobb sikereit Debrecenben érte el, ahol szó szerint az alapoktól indulva az első osztályba vezette a hajdúsági együttest. A szeptember végi bajnoki rajtra készülő AVUS egyik esti edzésén beszélgettünk a korábban három olimpián (1980, 1988, 1992) játékosként is részt vett szakemberrel. 

A nyár kellemes híre volt, hogy Kovács Barnabást és Juhász Mátét is behívta a korosztályos válogatottba (U18) Horkai György, a magyar utánpótlás válogatott szövetségi kapitánya…
Valóban, nagyon örültünk ennek, ők azok, akik válogatott kerettagként most lehetőséget kaptak. Ez a válogatottság és a Savaria Kupán történő bemutatkozás is mindenképpen segítség a felkészülésben és egyértelmű minta lehet a többi szombathelyi vízilabdázó számára. 

Úgy érzi, hogy ezt a lehetőséget egyre több szombathelyi játékos is megkaphatja?
Igen ezt érzem, hiszen egymást húzzák majd fel a tehetségek. A távlati cél pedig az lehet, hogy saját nevelésű játékosokból álljon a szombathelyi felnőtt vízilabda csapat. Visszatérve, Mátéra és Barnára, számukra most az a legfontosabb, hogy minden nap képesek legyenek megújulni, mert az úszáshoz hasonlóan, a vízilabda is nagyon monoton sportág. Mindig a Cseh Lacival példálózom, aki több mint 20 éve úszik és folyamatos képes a megújulásra. 

Juhász Máté a nyáron amerikai bajnokságban is szerepelhetett…
Igen ez az amerikai élmény Póka Sándornak köszönhető, akit most már Szombathelyen köszönthetünk edzőként és annak is nagyon örülünk, hogy nagyon jó amerikai kapcsolatai vannak. A fiatal tehetséges játékosoknak lehetőségük lesz arra is, hogy az USA-ban vízilabdázhassanak, emellett főiskolára, egyetemre járjanak. Én bízom a tehetség kibontakozásában, de azt is tudom, hogy mindehhez óriási szorgalomra és kitartásra van szükség. 

Mi a szombathelyi vízilabda, az AVUS legfőbb idei célja, hová érhet a csapat a szezon végén?
Azt nem tudom, hogy a szezon végén hányadik helyet szerezzük meg, de az biztos, hogy a legfőbb célunk, hogy pár év múlva a 16 csapatos OB I-ben szerepelhessen a szombathelyi felnőtt csapat. A város és a klub közös akarata szükséges ahhoz, hogy elérjük céljainkat, jövőre az OB I/b-t, majd újabb egy-két év múlva az OB I-et. Amennyiben lesz saját létesítményünk, ha lesz felújított uszodánk, új medencénk, akkor ez is kötelez majd bennünket.  

A felnőttek mellett a fiatalok, vagyis az utánpótlás fejlődése is nagyon lényeges.
Sőt, talán még fontosabb is annál. Úgy érzem, hogy mivel a gyerekekkel tavaly felkerültünk a felsőházba, majd idén bent is tudtunk maradni, és osztályozót sem kellett játszanunk, ez már önmagában siker. Persze mindez nem téveszti meg a csapatot, de mivel 14 csapatos lett a bajnokság, ebben a szezonban talán könnyebb lesz kiharcolni a magabiztos bennmaradást is. 

Helyezésben mindez mit jelenthet 2016 tavaszán?
A serdülő és a gyerekcsapattal a középszintet, az ifivel pedig a 10-12. helyet célozzuk meg. Az ifjúsági korosztály még nagyon hiányos, tehát van miért dolgozni, ugyanakkor a szombathelyi nemzetközi és hazai tornák megmutatták, hogy érdemes aktívan tenni a helyi sportéletért. 

Ha hiányosak bizonyos korosztályok, akkor idén is lesz toborzás?
Toborzást mindig tartunk, de lehetnek átmeneti problémáink. A Gotthard Jenő Általános Iskolában már évek óta működik egy vízilabda osztály, de más iskolákból is jönnek sokan. Az 1-2. osztályban a biztos úszás tudás megszerzése a lényeges, majd 8 éves kortól felléphetnek a vízilabda szakágba a gyerekek. Összességében szépen kiépült már a rendszer, csak a teteje hiányzik még. 

Az AVUS csapatai a szeptember 25-i hétvégén kezdik meg szereplésüket a magyar bajnokságban.  

 

közösség

további frisss

lap tetejére