A Haladás új kapusa, Sásdi Bálint a hétvégi Final Four nagy felfedezettje

PCS - fotó: Bodorkós Máté • 2017. február 14., kedd •
A tehetséges kapus korábban csak nagypályán védett, az idei év viszont óriási meglepetéseket tartogatott számára.
A Haladás új kapusa, Sásdi Bálint a hétvégi Final Four nagy felfedezettje

A hétvégi futsal Magyar Kupa egyik legnagyobb felfedezettje lett Sásdi Bálint, a Swietelsky-Haladás VSE kapusa. Tyukász Péter távozását követően igazolták le a szombathelyi vezetők a 26 esztendős játékost. Néhány edzés és mérkőzés után, a hétvégi final four alatt több szakértő úgy vélte, hogy akár a válogatott is profitálhat a frissen debütáló kapussal, aki korábban több csapatnál is megfordult, azonban a futsal számára még ismeretlen volt.

Hol játszottál korábban, és hogy kerültél a zöld-fehérek csapatába?

Gyerekként még a Lurkóban rúgtam a bőrt, alapító tagként. Ezután bekerültem a Haladás utánpótlás csapataiba, ahol egészen 18 éves koromig játszottam. Innen egy büki időszakot követően kerültem a Honvédhoz. Itt viszont nem úgy sikerültek a dolgok, ahogy szerettem volna, ezért jobbnak láttam, ha ismét váltok. Ekkora Artner Tamás irányította ajkaiakhoz kerültem. Nagyon örültem, hogy vele dolgozhattam, de eljött ismét egy fordulópont és Sopronba igazoltam. Itt is jól éreztem magam, bár sajnos a csapat kiesett a harmadosztályba. Mivel a szezon végén a vezetőség egy helyi kapust igazolt, ezért ismét eljött a váltás ideje. Azóta Ausztriában, a Landesligában védek. Egyébként több játékost már ismertem, hiszen a téli teremfoci kupák időszakában ellenfélként és csapattársként is játszottam már velük. A Szilveszter Kupán figyelt fel rám a vezetés, miután a harmadik helyen végeztünk, ráadásul megkaptam a legjobb kapus díját is.

Meglepődtél a felkérésen?

Először igen, hiszen nem mindennap kap az ember ilyen lehetőséget. Persze úgy érzem, kész vagyok megugrani a lécet. Fontos szakasza lehet ez az életemnek, hiszen nem csak szakmailag tartogat óriási lehetőséget számomra. Szeretném a tudásom legjavát nyújtva segíteni a csapatot, hogy elérjük a kitűzött célokat. Első körben a nyárig állapodtunk meg a vezetőkkel, majd leülünk és megbeszéljük az esetleges folytatást is.

Miben különbözik szerinted a futsal a nagypályás labdarúgástól?

Sokkal gyorsabb a játék, több mozgást igényel. Ha kapusként nézzük, akkor nagy különbség nincs, de jól kell olvasni a játékot és végig kell koncentrálni. Aztán döntő faktor lehet a tapasztalat is.

Mindig kapus szerettél volna lenni?

Eleinte én sem a gólvonalon álltam, inkább a védelemben játszottam. Aztán egyik tornára nem jött el a kapusunk, így beálltam. Ezen a kupán egyébként a legjobb hálóőrnek választottak. Ezután ott is maradtam. Eldőlt a sorsom, de jobban szeretek védeni, el sem tudnám már magam képzelni a mezőnyben.

Össze tudod hangolni a két csapat mérkőzéseit, edzéseit?

Nagy odafigyelést igényel, de megoldható. A futsal meccsek legtöbbször hétfőn vannak, az edzések pedig délelőttönként. Az osztrák klubnál pedig délután tartják a tréningeket, a mérkőzéseket pedig szombatonként játsszuk.

Mivel megfordultál több magyar csapatban és jelenleg Ausztriában rúgod a bőrt, milyen különbségeket vélsz felfedezni a két ország futball kultúrájában?

A határon túl – a negyedosztályban – technikailag képzetlenebbek a labdarúgók, viszont akaratban és küzdésben legyőzik a magyarokat. Ráadásul edzésen is maximálisan odateszi magát mindenki. Amikor itthon játszottam, bizony láttam olyat, hogy egy csapattársam meg sem izzadt a tréningen. Ezzel mindent el is mondtam.

Nem zavar, hogy több fiatalabb kapussal kell versenyezned az elsőszámú kapusposztért?

Egyáltalán nem, hiszen mindenkinek egy a célja, hogy a csapat a legjobb helyezést érje el. Teljesen mindegy ki kerül a gólvonalra, a lényeg, hogy tudásunk legjavát nyújtva segítsük a Haladást. 

közösség

további frisss

lap tetejére