Így tudod megállapítani, hogy jó-e még a tojás

Tóth Eszter • 2016. június 19., vasárnap •
Elmondjuk a trükköt.
Így tudod megállapítani, hogy jó-e még a tojás

Képzeld el, hogy egy álmos vasárnap reggelen megéhezel, és úgy döntesz a leginkább tápláló, gyorsan és változatosan elkészíthető meleg ételt szeretnéd belakmározni. Tojást akarsz csinálni, viszont nem gyakran eszel ilyesmit, ezért fogalmad sincs róla, hogy mióta is tanyáznak a hűtődben az alapanyagok. Lehet olyan szerencséd, hogy a kiválasztott tojások teljesen épek, a te reggeled pedig jól indul, viszont előfordulhat az is, hogy a feltörésnél csap orrba a kellemetlen bűz vagy egyszerűen csak megfőzöd a rossz tojást. Mert nem veszed észre, hogy megromlott. Még szerencse, hogy van néhány tippünk arra, hogyan állapítsd meg, hogy még ehető vagy már csak a szemétbe való!

Rázd meg!

Ha egy friss tojást rázol, nem hallasz semmit, viszont, ha a tojás rossz, akkor lötyögő, placcsanó hangot hallat.

Tedd bele egy pohár vízbe!

Ez sem bonyolultabb művelet, mint az előző. Fogj egy pohár vizet és tedd bele a tojást. Ha a tojás lemerül az aljára teljesen friss, ha középen lebeg, már régebbi, ha pedig a tetején úszik, jobban jársz, ha kidobod. 

Ha feltörted…

… de még nem érzel különösebb szagot, akkor is érdemes jobban megfigyelni a fehérjét, mert ha zavaros vagy rózsaszínes színt öltött, sajnos érzékeny búcsút kell venned tőle.

Figyeld a lejárati időt!

Akkor van a legegyszerűbb dolgod, ha a tojásokat nem vetted ki a dobozából, így meg tudod nézni a szavatossági időt. Azonban ez sem mindig indok arra, hogy kidobd a felirat szerint lejárt tojásokat, mivel megfelelő tárolás mellett akár még három hétig fogyaszthatóak. 

Tehetsz azért is, hogy tovább megőrizd ezt a finom táplálékot. A legjobb a tojásnak, ha dobozostól teszed be a hűtőbe, így megvéded a további sérülésektől. Az sem mindegy, hogy a hűtő melyik részére helyezed, a legoptimálisabb, ha a polcok valamelyikén van, mivel ott egyenletesebb a hőmérséklet, mint az állandóan nyitogatott hűtőajtóban. Ha nagy főtt tojás rajongó vagy, és rengeteg hasonló határidővel lejáró tojásod van otthon, érdemes megfőznöd őket és úgy elpakolni a hűtőbe, mivel az otthon főzött tojás akár egy hónapig is eltartható. Azonban arra figyelj, hogy kerüld a hideg vizes öblítést, azzal csökkented a szavatossági időt!

 

 

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére