Vasiak az olimpián - Négyen már biztosan Londonban bizonyíthatnak

frisss • 2012. április 27., péntek •
Egy hét alatt három fantasztikus hír a Haladás VSE olimpiai szereplése kapcsán. Ligeti Dániel után Hatos Gábornak és Fazekas Róbertnek is sikerült kvalifikáltatnia magát a Londoni olimpiára.
Vasiak az olimpián - Négyen már biztosan Londonban bizonyíthatnak

Szombathelyről két birkózó, egy diszkoszvető és egy kalapácsvető biztosan részt vesz a Londoni olimpián.

Hatos Gábor a szabadfogású birkózók 74 kg-os kategóriájában szerzett kvótát , miután pénteken bejutott a döntőbe a kínai Tajjüanban zajló olimpiai selejtezőn. Hatos végül második helyen zárt. A 2010-ben világbajnoki bronzérmes, idén Európa-bajnoki harmadik szombathelyi sportoló nagyszerű birkózással jutott be a legjobb négy közé, ahol a kirgiz Bator Bazarovot három menetben (1-0, 0-2, 1-0) győzte le az ötkarikás részvételért.

Hatos Gábor a kvalifikációt érő döntőben

Az athéni és a pekingi játékokra is kijutott - utóbbin sérülés miatt nem szerepelt - Hatos, Ligeti Dániel (120 kg) múlt heti, szófiai sikere után a második szabadfogású, s összességében az ötödik magyar birkózó, aki biztosította helyét a játékokon.

Kékben, az idén csúcsformában lévő Ligeti Dániel

A kínai viadal első napján a másik három magyar egyaránt a negyeddöntőben kapott ki: Wöller Gergő (66 kg) és Veréb István (84 kg) veresége után a 96 kg-ban szereplő Kiss Gergely is ebben a szakaszban veszített, méghozzá két menetben (1-5, 0-4) az ukrán Eb-második Valerij Andrijcev ellen.

Közülük csak Veréb István került vigaszágra, miután legyőzője, a venezuelai Jose Daniel Diaz döntős lett. Veréb azonban a vigaszágon első mérkőzésén kikapott, így ő is búcsúzott. A kvóta nélkül maradt versenyzők számára az utolsó esélyt a jövő heti, Helsinkiben sorra kerülő kvalifikációs verseny kínálja.

Fazekas Róbert 14 centiméterrel dobta túl a szintet

Fazekas Róbert is indulhat a londoni olimpián, San Diegóban ugyanis 65,14 méteres eredménnyel teljesítette a diszkoszvetés A szintjét.  Az eddig csak B szinttel rendelkező nehézatléta hosszú várakozás után léphetett dobókörbe a kaliforniai városban rendezett viadalon pénteken, ennek ellenére már elsőre sikerült túlszárnyalnia a 65 méteres szintet. Fazekas a hetedik magyar atléta, aki teljesítette az olimpiai A szintet, ami az ő esetében azért volt különösen fontos, mert B szinttel nem indulhatott volna az olimpián. A szombathelyi atléta két hetes edzőtáborba utazott az USA-ba, és amiért ment- kvótaszerzésért-  azt teljesítette. Az európa bajnok, világbajnoki ezürtérmes, olimpiai 8. klasszis célja a döntőbe kerülni Londonban.

Lazáry Viktor, alpolgármester gratulál még tavaly decemberben Pars Krisztiánnak

Ne feledkezzünk meg Pars Krisztiánról sem. Sokak szerint ugyanis ő a magyar csapat egyik éremesélyese. A Dobó Se kalapácsvetője-második magyarként- még tavaly megszerezte az indulási jogot, amikor májusban Kavaszakiban nyert a Nemzetközi Atlétika Szövetség kalapácsvető sorozatának első állomásán 79,84-nel.(78 m a szint)

Pintér Zoltán, a három olimpiai indulót foglalkoztató Haladás VSE elnöke a frisss.hu-nak elmondta: egyeztetett Lazáry Viktor, sportért felelős alpolgármesterrel és jövő héten leülnek tárgyalni a szombathelyi indulók további támogatásáról.

 

közösség

további frisss

lap tetejére