Müncheni Oroszlánok

FB • 2012. július 17., kedd •
A magyar válogatott kapus, Király Gábor klub csapatával, a német másodosztályú TSV 1860 Münchennel játszik felkészülési mérkőzést a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Haladás július 22-én Szombathelyen. A Frisss.hu-n most bemutatjuk Németország egyik legrégebbi csapatát közelebbről is.
Müncheni Oroszlánok

A TSV 1860 München 1963-ban a Bundesliga alapító tagja volt és 20 évet játszott eddig a német első osztályban. A csapat  mérkőzésit az Alianz Arénában vívja, amit társbérletben használ a városi rivális Bayern Münchennel. Amikor az 1860 játszik az Alianz Arénában, az kéken világít. Borsodi Zoltán kollégánk élőben is járt az 1860 München mérkőzésén az Allianz Arénában. Az Ő élményeit itt újra olvashatja. 

A csapat gyönyörű égszín kék mezben játszik és nem kisebb szponzoruk van, mint a James Bond kedvenc autóját gyártó Aston Martin. 1848. július 15-én alapítottak.  A ma is jól ismert oroszlános címert 1911-ben vette fel a csapat. A címerről kapták az egyik becenevüket, Die Löwen (Oroszlánok). A mai napig nagyon büszkék arra az Oroszlános szurkolók, hogy csapatuk két évvel előbb került fel a Bundesligába mint a német sztáralakulat, a Bayern München, sőt a városi rivális előtt tudták megnyerni a bajnokságot is.

A ’60-as években élte a csapat az aranykorát, 1964-ben megnyerték a Német Kupát, a német bajnoki címért járó salátástálat pedig már 1966-ban magasba emelhették az 1860 játékosai. 1967-ben nem sok hiányzott a címvédéshez, ám az utolsó pillanatban az Eintracht Braunschweig megelőzte a Münchenieket, akiknek így meg kellett elégedniük az ezüstéremmel. A csapat ”Oroszlán karmait” a nemzetközi porondon is megvillantotta, 1965-ben KEK döntőt játszhattak az angol West Ham United ellen. Bár a döntőben 2-0-ra alul maradtak, szurkolóik máig szívesen emlékeznek vissza ezekre az évekre. A ’70-es ’80-as évek nagy részét a másodosztályban töltötte klub és úgy tűnt, képtelenek állandósítani helyüket az első osztályban.

(A Wast Ham elleni elbukott KEK döntő)

A csapat a ’90-es években tért vissza a német foci köztudatába, amikor is 1992-ben átvette a gárda irányítását  Werner Lorant, akivel bebiztosította helyét a klub az első osztályban. Lorant edzősége idején olyan klaszisok játszottak a csapatban, mint  Miroslav Stević, Jens Jeremies, Manfred Schwabl, Abedi Pelé, Davor Suker és persze a klub első számú ikonja Thomas Haessler. Lorant precíz munkája 2000-ben egy bravúros 4. helyben csúcsosodott ki, ami azt jelentette a csapat története során először indulhatott a Bajnokok Ligája selejtezőjében. Itt azonban a Leeds United, aki később egészen a sorozat elődöntőjéig jutott, már nagy falatnak bizonyult. Lorantot 10 év után menesztették a klub éléről, ami -mint kiderült- nagyon rossz döntés volt, hiszen egy évtized után, 2004-ben kiesett a csapat a másodosztályba és azóta is képtelen visszajutni.

(Benjamin Lauth ezért a csapat első számú sztárja)

A jelenlegi keretből, leginkább a csapatkapitányt Benjamin Lauthot kell kiemelni, aki eddig 317 mérkőzésen 96 gólt szerzett az 1860 színeiben. Egyértelműen ő a szurkolók első számú kedvence, ami nem csoda, tekintve hogy saját nevelés, itt mutatkozott be a Bundesliga első osztályában még 2001-ben és innen lett válogatott 2003-ban. Lauth ötszörös válogatottnak mondhatja magát, 2004-ben rövid időre eligazolt szeretett klubjából. Játszott a Hamburgban, a VFB Stuttgartban és a Hannoverben, aztán 2008-ban visszatért nevelőegyesületéhez és azóta is a Münchenieket erősíti. Nagy valószínűséggel a Haladás védőinek is meggyűlik a bajuk vele.

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére