Hungaroringen a száguldó cirkusz

EB • 2012. július 27., péntek •
Félidőhöz érkezett a Forma 1, a nyári pihenő előtt a Hungaroringen állnak startvonalhoz a pilóták. A pálya közismerten lassú és technikás, ráadásul nagy meleget is jósolnak. Ki bírja vajon a hajszát? Fernando Alonso nagy előrelépést tehetne a végső győzelem felé, az első szabadedzést azonban Lewis Hamilton, a McLaren brit pilótája nyerte.

Lesz-e születésnapi ajándék?

Hogy az idei szezonban minek köszönhető a szoros mezőny, arról már korábban Kelemen Attilát, a Motorsport Csatorna főszerkesztőjét kérdeztük. Úgy tűnik, izgalmakból most hétvégén sem lesz hiány. A világranglistát 34 ponttal vezető spanyol Fernando Alonso éppen július 29-án ünnepeli a 31. születésnapját. Ha vasárnap elsőként szeli át a képzeletbeli célszalagot, nagy előrelépést tehet a végső győzelem felé. A két Red Bull versenyzőnek azonban ehhez még lesz egy-két keresetlen szava…

Az első szabadedzés nyertese Hamilton

Fotó: MTI

A jelen állás szerint ugyanis a pilóták versenyében 110 ponttal Mark Webber foglalja el a dobogó második fokát, mindössze 10 ponttal megelőzve a mögötte haladó Sebastian Vettelt. A csapatversenyt fölényesen vezeti 230 pontjával a Redd Bull. A Ferrarinak mindössze 177, a McLarennek 160 pontja van.

Forróság lesz az aszfalton

Feltehetőleg jól kopnak majd a gumik a hétvégén, a meteorológusok ugyanis 32-33 fokos forróságot jósolnak. A nézőknek pedig azt tanácsoljuk, vigyenek magukkal naptejet, napernyőt, és ne feledkezzenek el a folyadékpótlásról sem.

100-nál is több mentős lesz ügyeletben

A rendezvény egészségügyi biztosításában több mint száz mentődolgozó vesz részt 21 mentőkocsival, két mentőhelikopterrel, két speciális kimentő csapattal, hat orvosi gyorsbeavatkozó egységgel, valamint egy belgyógyászati, traumatológiai ellátásra is alkalmas ambulanciával.

Az úgynevezett „ gyorsbeavatkozó” orvosoknak, akik a versenypályán teljesítenek szolgálatot, a futamot megelőzően bizonyítaniuk is kellett a Nemzetközi Automobilszövetség (FIA) illetékesei előtt egy súlyos balesetet szimuláló tesztvizsgán.

Nagy melegre és zsúfoltságra kell számítani

Fotó: MTI

Természetesen a nézőtéri szektorokba is telepítenek mentőegységeket, az MTI információ szerint  tavaly a három versenynapon itt száznál is több esetben nyújtottak segítséget különféle rosszullétek, sérülések miatt.

A jeggyel rendelkezők ingyen utazhatnak

A környéken nagy zsúfoltság várható, a rendőrség kéri, csak az induljon el kocsival, akinek feltétlenül szükséges. A versenypálya körüli és az oda vezető utakon csütörtöktől vasárnapig megállási tilalom lesz érvényben, a szabálytalanul parkoló járműveket a rendőrség elszállíttatja, azokat csak a szabálysértési bírság és a szállítási költség kifizetése után kaphatják vissza a tulajdonosok - közölte Beluzsárné Belicza Andrea az MTI-vel.

Hosszabb szerelvénnyel sűrűbben közlekedik viszont Gödöllőre a HÉV. Reggel és délelőtt negyedóránként, délután és este pedig félóránként indulnak majd szerelvények a 8-as vonalon.  A Forma-1 ideje alatt az érvényes jegyek és a Budapest-kártyák nem a főváros határáig, hanem Mogyoródig érvényesek. Azok, akiknek a július 29-i versenynapra érvényes speciális, 9990 forintos belépőjük van, azok a jegy felmutatásával díjmentesen vehetik igénybe a metróvonalakat.


Vasárnap 14:00.kor kezdődik a Magyar Nagydíj

Fotó: MTI

A magyar televízió szombaton és vasárnap délután fél 2-es kezdéssel élőben közvetíti az időmérőedzést és a versenyt. Utóbbin várhatóan Faluvégi Péter, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) főtitkára lengeti majd a kockás zászlót.  A magyar futam után egy hosszabb szünet következik, szeptember 2-án, Belgiumban lép majd ismét porondra a száguldó cirkusz.

közösség

további frisss

lap tetejére