A Falco vizsgálatot indít a rasszista megnyilvánulásokban résztvevők felkutatására

Hivatalos közlemény, FALCOKC.HU • 2018. június 02., szombat •
A szombathelyi kosárcsapat és a a Brigade szurkolói csoport hivatalos közleményét is változtatás nélkül közöljük.
A Falco vizsgálatot indít a rasszista megnyilvánulásokban résztvevők felkutatására

Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy a FALCO-VULCANO Energia KC – Alba Fehérvár kosárlabda bajnoki elődöntő eddigi két mérkőzése nem a csapatok pályán nyújtott remek teljesítményéről szól, hanem egyes játékosok, vezetők és szurkolók sportpályára nem illő viselkedéséről.

A FALCO-VULCANO Energia KC csapata és vezetése is mélységesen elítéli azokat a magukról megfeledkező szurkolóinkat, akik a tegnapi székesfehérvári mérkőzésen huhogtak az Alba-Fehérvár színesbőrű játékosainak. A magunk részéről megteszünk mindent annak érdekében, hogy ilyen a jövőben egyik mérkőzésünkön se fordulhasson elő szurkolóink részéről. Amennyiben a rendező klub rendelkezésünkre bocsátja a székesfehérvári sportcsarnok biztonsági kamerájának felvételeit, megkíséreljük azonosítani a rasszista megnyilvánulásban résztvevő személyeket és velük szemben a sporttörvény rendelkezéseiben biztosított lehetőségeinkkel élni fogunk.

Értetlenül állunk azonban az Alba-Fehérvár kosárlabda csapatának közleménye előtt, amely azt állítja, hogy szurkolóink részéről már az első szombathelyi mérkőzésen is folyamatosan rasszista megnyilvánulások érték az Alba-Fehérvár színesbőrű játékosait. Ezt a valótlan állítást a leghatározottabban visszautasítjuk. Ilyen nem történt ezen a mérkőzésen, ezt eddig sem a székesfehérvári klub vezetése, sem a sporttelevíziónak a mérkőzést követően nyilatkozó csapatkapitánya sem említette, tette szóvá sehol. Történt azonban olyan, hogy az Alba-Fehérvár színesbőrű játékosai a mérkőzés folyamán több alkalommal is mutogattak a szombathelyi szurkolóknak, hergelték a közöséget, provokálták játékosainkat. Több alkalommal előfordult az is, hogy az Alba-Fehérvár erre a mérkőzésre nem nevezett, a második mérkőzésen a szurkolóinkon verekedéssel elégtételt venni kívánó és ezért kiállított játékosa a játéktérre lépve szinte minden, az Alba-Fehérvár csapatát sújtó játékvezetői ítéletet gúnyos tapssal kísért, vagy a vendég kispad mögötti plexit ütötte. Több alkalommal előfordult az is, hogy a vendégcsapat vezetőedzője magából kikelve hevesen reklamált a játékvezetőknél, a mérkőzés ellenőrénél a neki nem tetsző játékvezetői ítéletek után, amely reklamálást jóval a mérkőzés vége után sem hagyta abba. Az indulatok gerjesztéséhez az Alba-Fehérvár csapatkapitánya is hozzájárult azzal, hogy a mérkőzést követő interjúban a televízió nyilvánossága előtt gúnyosan „gratulált” a mérkőzés játékvezetőinek.

Végezetül reméljük, hogy az MKOSZ Fegyelmi Bizottsága az eset felvételének megtekintése után nem csak klubunkkal és Sir’Dominic Pointerrel szemben indít fegyelmi eljárását, hanem Christopher Hortonnal szemben is, aki csapattársával együtt szintén rátámadt szurkolóinkra, de őt a játékvezetők elmulasztották kiállítani.

FALCO-VULCANO Energia KC Szombathely csapata

 

Az alábbi közleményt a Brigade szurkolói csoport adta ki, melyet szintén változtatás nélkül közlünk.

Sajnálatos módon az eddig lejátszott két mérkőzés után nem arról szól a Falco-Alba párharc visszhangja a sajtóban, hogy milyen jó mérkőzéseket játszott egymással a két bajnokesélyes az elődöntőben.

Először is azzal kezdenénk, hogy a csütörtöki mérkőzésen néhány másodpercig valóban „huhogott” pár magáról megfeledkezett szombathelyi szurkoló, ezt természetesen mi is elítéljük, és már a tegnapi mérkőzés után meg is beszéltük az érintettekkel. Szeretnénk azonban azt is hangsúlyozni, hogy ez a néhány ember nem azonosítandó a teljes szombathelyi táborral, amelyre egyébként ez a fajta viselkedés soha nem volt jellemző az elmúlt több mint harminc évben.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy ennek voltak előzményei és okai. Minden hétfőn kezdődött. A bajnokcsapat (a titulusához egyáltalán nem méltó módon) játékosai és edzői mindenféle előzmény nélkül folyamatosan provokálták a Falco játékosait, szurkolóit és a játékvezetőket. A légióskorlát miatt a keretből kimaradó Sir’Dominic Pointer egyfolytában hergelte a drukkereket, a pályára többször belépve ingerülten és gúnyosan reklamált, miután technikait kapott, azután sem állt le, az ügyvezetőnek kellett közbelépnie, hogy ne történjen nagyobb balhé. Nem értjük azt sem, mitől volt ilyen ingerült korábbi játékosunk, Dzunics edző, aki pusztán a játékvezetők jóindulatának köszönhetően maradhatott csak a kispadon. Mindezek fényében Lóránt Péter nyilatkozata egyszerűen nevetséges hiszti volt. Illetve sokkal inkább uszító és provokáló.

Természetesen ezek nem mentenek fel a rasszista megnyilvánulás alól senkit, ám a jóérzésű emberekben ez ugyanúgy kiveri a biztosítékot, és szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mindennek előzménye volt. Egy játékos ne csodálkozzon azon, ha mindezek után válasz érkezik a viselkedésére a nézőtérről. Érdekes módon, soha még csak hasonló esetek sem történtek például a rivális Körmend, vagy Szolnok játékosaival az ellenünk lejátszott jó pár mérkőzés során, pedig velük nem túl baráti a viszony.

Értetlenül állunk az Alba Fehérvár csapatának mai közleménye előtt, és felháborítónak tartjuk azt a rágalmazást, miszerint hétfőn rasszista megnyilvánulások érték a színesbőrű játékosaikat. A tévé közvetítette a meccset, az interneten vissza is nézhető, ezek alapján mindenki eldöntheti, hogy ki hazudik. Pointer viselkedését elítélik, de Hortonról egy szó sem esett, aki szintén a játékvezetők jóindulatának köszönhetően maradhatott csak pályán.

A Falco táborról az elmúlt évek során nem egy hazai - és a FIBA-kupa szereplésnek köszönhetően - nemzetközi edző és játékos nyilatkozott elismerően. Az Aréna Savaria éveken át több válogatott mérkőzésnek is helyt adott, soha nem érkezett panasz egyik nemzettől sem a hangulatra, nézőtéri viselkedésre, ahol együtt szurkoltunk több más városból érkező drukkerekkel.

Szeretnénk, ha újra a sportról szólna ez a párharc és nem a hisztiről és a feszültség generálásáról. Többet ezzel az üggyel nem kívánunk foglalkozni.

Ezúton is megkérjük szurkolótársainkat, hogy innentől már a vasárnapi meccsre koncentráljon mindenki, teremtsünk újra poklot az Aréna Savariában, ám legyünk sportszerűek, és ne üljünk fel semmiféle provokációnak.

 

közösség

további frisss

lap tetejére