40 ezres pénzbüntetés a Hali szurkolójának

Frisss • 2013. április 30., kedd •
Bíróság elé állítottak egy Haladás szurkolót a szombati Kaposvár-Haladás mérkőzés után. A szombathelyi férfira 40 ezer forintos bírságot szabott ki a bíró rendzavarás szabálysértéséért. További öt Haladás drukker kihallgatására is sor került, ők 30 és 55 ezer forintos bírságot kaptak.

A  Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében  Fábiánné Kósa Anett, alezredes elmondta: a mérkőzés biztosításakor a vendégszurkolókat mozgó sorfallal kísérték ki a stadionból a parkolóba, egy kiemelő feladatot ellátó csoport is volt köztük. Haladás-szurkolókat igazoltattak, akik kiabálva tiltakoztak ez ellen. Felszólították őket, hogy a haladjanak tovább. A rendbontására példaként egy videofelvételt hozott fel, miszerint az egyik férfi a kerítésre is felmászott meccs közben. A bíróság előtt meghallgatott szombathelyi férfi erre azt felelte, csak gólöröm miatt mászott fel a kerítésre, felszólítani sem kellett, hogy lejöjjön.

A férfi elmondása szerint a rendőrök szándékosan provokálták őket, gyakorlatozás céljából. Emellett elismerte, hogy mikor egyik társát igazoltatták, azt valóban szóvá tette, de ezen kívül mást nem követett el. Hozzátette: a kaposvári szurkolókkal jó viszonyt ápolnak.

A bíróságon megtekintettek 2 videó felvételt  a meccsen történtek elemzéséért, de a Haladás szurkolói is bemutattak néhány általuk készített fényképet, hogy állításaikat igazolják.

Kihallgatták továbbá a rendőrök parancsnokát aki azt állította, azért adott parancsot a beavatkozásra, mert a 80-100 Haladás-szurkoló közül öten-hatan az egész mérkőzés alatt agresszív, támadó, fenyegető magatartást tanúsítottak, többen közülük ittasak voltak. Ezzel az állítással ütközik a kihallgatott férfi ügyvédjének állítása, aki szerint nem történt rendzavarás. Védence mosolyogva, nyugodtan beszélgetett a rendőrökkel, ezt videofelvételek bizonyítják. Amikor az egyik társa elesett, ő odafutott, ezzel párhuzamosan hangzott el a "Törvény nevében!" felszólítás, és már le is teperték.

A bíró 40 ezer forint pénzbírságra ítélte rendzavarás szabálysértéséért a férfit. Indoklásában kifejtette, a rendezőség már a meccs előtt közölte a vendégszurkolókkal, hogyan tartsák be a rendet. Az ítélet meghozatalakor enyhítő körülménynek számított a  férfi büntetlen előéletét, kiskorú gyermekes, családos állapota. A rendőrség elfogadta az ítéletet, az ügyvéd fellebbezett. Ezután a további 5 Haladás drukker meghallgatása következett a bíróság előtt. Ők 30 és 55 ezer forint pénzbüntetést kaptak.

Keringer Zsolt, a Szombathelyi Haladás Szurkolók Körének elnöke a Kapospontnak a tárgyaláson elmondta: értetlenül állnak a történések előtt. Túlzónak tartották a rendőrök fellépését, ami családos emberek felé irányult. Soha ilyesmi még nem történt velük, pedig évtizedek óta járnak meccsekre.
Hirtelen fogalmunk sem volt, hogy miért, csak azt vettük észre, hogy társaink a földön vannak - emlékezett vissza. Ma is a szurkolótáborunk fél, hiszen ezek a srácok nem követtek el semmi olyat, hogy ilyen helyzetbe kerüljenek - olvasható a kapos.hu-n.     
 

közösség

további frisss

lap tetejére