Hirosimai túlélők festményei kerülnek vissza Japánba

mti • 2016. július 13., szerda •
Eddig Nagy-Britanniában őrizték őket.

Egykori hirosimai középiskolásoknak az ötvenes évek óta Nagy-Britanniában őrzött festményei kerülnek vissza Japánba - adta hírül a BBC News. Az alkotásokat az atombomba robbanását túlélő diáklányok, a hirosimai metodista középiskola tanulói készítették. A munkákat az ötvenes években az iskola igazgatója adta át egy manchesteri tanárnak, aki magával vitte őket az Egyesült Államokba, ahol egy UNESCO-konferencián rendeztek belőlük kiállítást.

Amerikából Prue Wallis-Myers brit művésztanár vitte magával a kollekciót Manchesterbe, ahol a művészeti oktatással foglalkozó Michael Stevenson gondjaira bízta azokat. A festményeket Manchesterben évtizedekig oktatási segédanyagként használták, tárlatokat rendeztek belőlük, 2015-ben a Lordok Házában is kiállították azokat a hirosimai bombázás 70. évfordulójának emlékére.

Stevenson a BBC Newsnak elmondta, hogy évtizedeken át őrizte a festményeket, de elérkezett az ideje, hogy azok visszatérjenek Japánba. A tanár öt éven át szervezte, hogy a gyűjtemény visszakerüljön "megfelelő helyére". Amikor a hirosimai polgármester tavaly Manchesterbe látogatott, megállapodás született a képek Japánba szállításáról.

Carl Austin-Behan, Manchester polgármestere hangsúlyozta, hogy "a gyűjtemény diákok és tanárok százait inspirálta a harmóniáról és az együttműködésről szóló üzenetével".

A hirosimai metodista leány középiskolát 1945 augusztusában elpusztította az atombomba, ám alig három hónappal később egy másik helyen megnyitották. Az első középiskola volt a városban, ahol a katasztrófa után folytatódhatott a tanítás. A robbanás 140 ezer halálos áldozatot követelt, és szinte a földig rombolta Hirosimát.

A diáklányok készítette festmények egyike a Genbaku-dómot ábrázolja, amely a városban az atomcsapás után megmaradt épületek egyike volt. A dóm ma a világörökség része, szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Egy másik alkotás témája egy színes virágcsendélet, de japán tájkép is látható a munkákon.
 

"Nagy örömünkre szolgál, hogy a képek visszakerülnek eredeti otthonukba az alkotóik tiszteletére" - tolmácsolta Manchester város üdvözletét a polgármester.

közösség

további frisss

lap tetejére