Előadás-sorozat készült a szülőknek a család jobb megértéséért

Frisss.hu/Frisss FM - Fotó: fshalifax.com • 2017. április 19., szerda •
Az előadásokról Éger Csaba, pszichológus beszélt.
Előadás-sorozat készült a szülőknek a család jobb megértéséért

Április 20-án egy előadás-sorozat harmadik állomása következik, amin az előzőekhez hasonlóan a család lesz a középpontban. Családi (had)erőforrásaink cím alatt futnak ezek az előadások, és bárki ingyenesen ellátogathat rájuk a Martineum Felnőttképző Akadémián.

Honnan származik az előadások témájának ötlete?

Az előadás-sorozat alapgondolata abból indul ki, hogy minden család az életében szembesül nehézségekkel, ahol egy központi kérdésként kezeljük azt, hogy ezzel a nehézséggel mit csinál. Az egyik lehetőség az az, hogy ezt megoldja és a nehézség megszűnik, a másik pedig hogy a nehézség problémává alakul. A tapasztalatok azt mutatják, hogy elsősorban akkor válik a nehézségből probléma, amikor a családoknak hiányzik a tudatos rálátás a saját életükre, a családjuk dinamikájára. Az előadás célja az, hogy a családokkal egy kicsit megvizsgáljuk, hogy hogyan működünk mi családként, mit jelent az, hogy rendszer, miben vannak az erőforrásaink és miben a kihívásaink az élet különböző területein.

Fotó: businessfirstfamily.com

Mit kell tudni az előadásokról?

Az előadás sorozat öt előadást foglal magába öt különböző témában. Az első előadás címe a Határőrök és határsértők a családban, ahol központba került az, hogy mit jelent a család, mi az, hogy ez egy rendszer, miért fontosak a határok, miért teszik élhetőbbé a mindennapokat.

Utána következett a második előadás Együtt játszunk vagy együtt játszmázzunk? főcímmel, ami a mindig és a soha kezdetű mondatokat vette szemügyre. ‘Mindig nekem kell levinni a szemetet’, ‘soha nem állsz be az autóval a garázsba’ és társai, illetve az ebből fakadó konfliktusok.

A legközelebbi előadás is érdekesnek ígérkezik, főleg így a tanév végének közeledtével.

A harmadik előadás címe az Ünnepeljük az ünnepeket!, ahol a családi ünnepeinket fogjuk megvizsgálni. Vajon miért fontos az, hogy elmenjünk a gyermekünknek a diplomaosztójára például. Mit jelent ez nekem szülőként és neki gyerekként, vagy a környezetének. A Segítsetek, megbolondult a gyermekem!, illetve a Nem normálisak a szüleim főcímű előadás arra hivatott, hogy megvizsgálja a kamaszkort a kamaszok szemüvegén keresztül. Az odáig rendben van, hogy szülőként a gyermekeinkre egy kicsit ferdén nézünk, amikor elkezdünk kamaszodni, de vajon ők mit gondolnak ilyenkor és miért teszik ezt.

Fotó: 1and1.com

Az utolsó előadás június 5-én lesz majd, Krízisben a kapcsolat, krízisben a gyermek címet viseli, ahol arról fogunk beszélgetni, hogy mit csinál egy gyerek akkor, amikor a szüleinek a kapcsolata krízisbe kerül, a szülők elválnak vagy megszakítják az élettársi kapcsolatot. Hogyan tudja a gyerek akkor ezt az élethelyzetet önmaga számára elviselhetővé tenni, miért van, hogy az egyik egészen visszavonul és csendes lesz, míg egy másik gyerek ilyenkor kezd el az iskolában magaviseleti problémákat mutatni vagy fiatalabb korban bepisilni, és ehhez hasonló jeleket mutatni.

közösség

további frisss

lap tetejére