Elhanyagolták gyerekeiket a zalai szülők, most bíróság elé állnak

Frisss.hu/hvg.hu • 2017. március 17., péntek •
Gyermekeiket elvették tőlük, mert nem törődtek velük.

Még az sem érdekelte a zalaegerszegi nőt és élettársát, hogy gyermekeik járnak-e iskolába. Emiatt többször is megbüntették őket, mégis elhanyagolták közös gyermekeik iskoláztatását a szülők, így most vádat emeltek ellenük kiskorú veszélyeztetése miatt. Az esetről a Zalai Megyei Főügyészség közölt információkat.

A két gyermek jelenleg 13 és 15 éves. A szülőket 2013-ban már figyelmeztetésben részesítette a Zala Megyei Kormányhivatal Zalaegerszegi Járási Hivatala a tankötelezettség megsértése okán, később pedig pénzbírságot szabott ki rájuk.

Két évvel később elrendelték a gyermekek védelmbe vételét, és a szülőket újabb pénzbírsággal büntették. A tavalyi tanévben a két gyermek 682, valamint 815 órát hiányzott igazolatlanul az iskolából. Az ifjúságvédelmi felelős beszélt a szülőkkel, írásbeli felszólítást küldött nekik, ám hatástalan volt. A gyerekeknek végül osztályt kellett ismételniük, mert hiába kaptak lehetőséget az osztályozó vizsgára, arra sem mentek el.

A vádirat alapján a szülők sem a családgondozóval, sem az iskolával nem viselkedtek együttműködően, valamint a védelembe vételkor kialakított gondozási-nevelési tervben foglaltakat nem valósították meg. Nem voltak elérhetőek, nem buzdították a gyerekeket az iskolába járásra, inkább segítettek nekik a hiányzásokban.

2016 augusztusában végül a zalaegerszegi járási hivatal kiemelte a gyermekeket a családból és a zalaegerszegi gyermekotthonba helyezte el őket. A szülők ellen kiskorú veszélyeztetése miatt eljárás indult.

via hvg.hu

közösség

további frisss

lap tetejére