Veszélyesek lehetnek a közösségi média oldalain fellelhető egészségügyi tanácsok

MTI, hirado.hu • 2019. október 17., csütörtök •
A legtöbben a természetes gyógymódokkal kísérleteznek.
Veszélyesek lehetnek a közösségi média oldalain fellelhető egészségügyi tanácsok

Egy friss felmérés szerint az amerikaiak közel fele a közösségi média népszerű szereplőinek tanácsait fogadja meg, ha az egészségről, fitneszről vagy táplálkozásról van szó. Az orvosok ezeknek a veszélyeire figyelmeztetnek.

Amerikában átlagosan két és fél órát töltenek el emberek a közösségi média böngészésével naponta, amely nem csak kikapcsolódást nyújt, hanem úgy tűnik, az egészséget is komolyan befolyásolja – olvasható a Daily Mail hírei közt.

A közvélemény-kutatás eredménye  alapján a legtöbben a természetes gyógymódokkal kísérleteznek, új mozgásformákat vagy új diétákat próbálnak ki az interneten ajánlottak alapján. Ezek a tippek általában azonnali és olcsóbb megoldásokkal kecsegtetnek, azonban a szakértők felhívják a figyelmet, hogy érdemes odafigyelni, mert rengeteg rossz tanács kering a világhálón.

A felmérésből az is kiderült, hogy az amerikaiak egyharmada tölt már több időt online kommunikációval, mint személyes találkozással barátaival, ismerőseivel, ami szintén a közösségi média átütő erejét mutatja.

Ha egy influenszernek akár több tízezer vagy akár milliónyi követője is lehet, az ember automatikusan úgy gondolja, hogy érti a dolgát. Attól azonban, hogy valami felkapott, nem egyértelműen követendő példa.

Egy oregoni édesanya például azért került bíróság elé, mert 13 éves rákbeteg kislányát nem volt hajlandó rendes kezelésnek alávetni, ugyanis egy interneten látott gyógymód alapján csupán növényi olajjal szerette volna kezelni a betegségét.

Kellő odafigyeléssel azonban ezek a tanácsok inspirálók is lehetnek:

a válaszadók 72 százalékának például segítséget nyújtottak a cukros ételek fogyasztásának csökkentésében.

A legnépszerűbb diéták közé tartozik az időszakos böjt, melyet a válaszadók 36 százaléka próbált ki, továbbá a ketogén diéta, amelyet többek közt Kim Kardashian West színésznő és LeBron James amerikai profi kosárlabdázó is dicsért.

közösség

további frisss

lap tetejére