Vasi katasztrófavédelem: Lendület, megújulás és helytállás

szróbert • 2014. február 21., péntek •
Alapvető szemléletváltás következett be, így 2013-at a lendület, a megújulás és a helytállás évének tekinthetjük – hangzott el a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2013. évet értékelő tiszti értekezlete előtt, a Megyeházán megtartott sajtótájékoztatón. A február 20-i eseményen Kossa dandártábornok kiemelkedőre értékelte a Vas megyei katasztrófavédelem munkáját.
Vasi katasztrófavédelem: Lendület, megújulás és helytállás

A sajtótájékoztató elején dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, megyei igazgató értékelte a 2013-as esztendőt, melyet a lendület, a megújulás és s helytállás évének nevezett. Az ezredes a szervezet stabilitását, az egyenszilárdságot, a gyors reagáló képességet, a beavatkozás kultúrájáról a megelőzés kultúrájára történő áttérést nevezte a siker fő zálogának.

A megyei igazgató azt is elmondta, hogy a járási hivatalok létrejöttét ők is ,,lekövették”, hiszen ma már katasztrófavédelmi megbízottak dolgoznak a járásoknál is. A látható polgári védelem a szlogen magáért beszél.

Erre egyébként szükség is volt, hiszen tavaly 23%-kal nőtt a katasztrófavédelmi ügyek száma, ez pedig a 2013-as téli rendkívüli időjárásnak volt köszönhető – tette hozzá Takács ezredes. Ezt követően statisztikai adatokkal is szolgált: Vas megyében tavaly 1976 esemény következett be, melynek során a tűzoltóságok 436 alkalommal tűzesethez, 1250 alkalommal műszaki mentéshez vonultak. A fennmaradó 290 esemény téves jelzés, szándékosan megtévesztő jelzés, illetve utólagosan bejelentett tűzeset volt. A megyei igazgató komoly eredménynek nevezte, hogy 2013-ban 37%-kal csökkent a tűzesetek, ezen belül 52%-kal a szabadtéri tűzesetek száma, majd a bobai tűzesetet, a márciusi hóhelyzetet és az árvízi munkálatokat külön is megemlítette. Ez pedig egyértelműen köszönhető az igazgatóság hatósági megelőző tevékenységének, illetve a megalakult Vas megyei Tűzmegelőzési Bizottság figyelemfelhívó, lakosságtájékoztató kampánysorozatának is. Sem az elmúlt évben, sem az idén még halálos kimenetelű szénmonoxid mérgezés a megyében nem történt – hangsúlyozta Takács ezredes.

A 2014-es fő feladatok között a járási mentőcsoportok nemzeti minősítésre való felkészítését és a minősítő gyakorlat végrehajtását, a pályázatokon való részvételt, az eszközpark növelését és a technikai eszközök korszerűsítését említette az ezredes.

Ezt követően Kossa György tűzoltó dandártábornok, a BM OKF országos iparbiztonsági főfelügyelője kijelentette: a helyi igazgatóság kiemelkedő színvonalon látta el feladatát 2013-ban. A közölt számok, adatok mind-mind alátámasztják a minősítést, az élet- és a vagyonbiztonságot megalapozó intézkedéseket eredményességét. A mentőcsoportok létrejötte is a dinamikát, a fejlődést mutatja. Hozzátette: ez a megye is jelentősen hozzájárult a dunai védekezés sikeréhez, sőt most, ezekben a napokban, órákban is védekeznek a kollégák a Rábán, illetve a belvizeken. 2013-ban minden elvárásnak 100%-ban megfelelt az igazgatóság, gratulálok az elvégzett munkához.

Ágh Ernőné, a Vas megyei Kormányhivatal főigazgatója pedig arról beszélt, hogyan kapcsolódik a katasztrófavédelmi igazgatóság munkája a kormányhivatal tevékenységéhez. Kiemelte: vis major esetén is konstruktív a kapcsolat, a hatósági területen aktív, kezdeményező és magas színvonalú a közös munka, a szoros együttműködés.

A sajtótájékoztató végén a megyei igazgató külön megköszönte a sajtó képviselőinek, hogy 2013-ban összesen 3362 alkalommal – a 2012. évihez képest ötszörös ez az adat - a szerk. – tudósítottak a katasztrófavédelemmel kapcsolatos vasi eseményekről.    
 

 

közösség

további frisss

lap tetejére