Utánajártunk, miért boldogok a szombathelyiek

• 2018. április 08., vasárnap •
Harmadik alkalommal rajzolták meg Magyarország boldogságtérképét, melyet 5000 fős közvéleménykutatással készítettek el a szakemberek, ebből kiderült, hogy a megyeszékhelyek közül Szombathely a legboldogabb város.
Utánajártunk, miért boldogok a szombathelyiek

A vizsgálatban 17–88 éves férfiak és nők vettek részt. A felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására is. Dr. Hende Csaba immáron 12 éve dolgozik Szombathely országgyűlési képviselőjeként, ezért őt kértük meg, hogy foglalja össze, mivel magyarázható az eredmény. 

Szerinte az egyén boldogsága számos szubjektív dolgon múlik. Ilyen például az emberek egzisztenciális helyzete. Szombathelyen ebből a szempontból nem lehet panasz, a legfrissebb statisztikai adatok szerint 2017-ben 2 százalék volt a munkanélküliség. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 2015-ben már 288.366 forint volt, ami azóta tovább emelkedett. 

Láthatóan sokan költöznek a térségbe az ország különböző településeiről a jobb megélhetés reményében. A gazdaság fejlődésének következtében az ingatlanok is egyre értékesebbé válnak. A családok gyarapodását mutatja a személygépkocsik száma is, tavaly több, mint 30 ezer autó volt az itt élők tulajdonában. 

Ma már négysávos gyorsforgalmi út köti össze Szombathelyt Győrrel, így a megyeszékhely bekapcsolódhatott az ország közúthálózatába. Ezen évtizedes lemaradás megoldása komoly hatással van a gazdaságra is, hiszen a településen található multinacionális cégek azóta folyamatosan bővítik a kapacitásukat. A következő feladat, hogy Szombathely és Kőszeg között is megépüljön a gyorsforgalmi út, így Bécs felé is új távlatok nyílhatnak meg. 

Az emberek komfortérzetéhez az élhető város is hozzájárul. Központi támogatásnak köszönhetően megújult a Fedett Uszoda, lerakták a Jégcsarnok alapkövét és megépült a Haladás Sportkomplexum. Ez utóbbi több száz fiatalnak biztosít kulturált sportolási lehetőséget. Jelenleg számos szakosztály büszkélkedhet szép eredményekkel, a futsal, a női kézilabda, a női röplabda és a férfi kosárlabdacsapat is az élvonalban szerepelnek. 

És bár a betegség mindig rosszkor jön, de ha már szakorvosi kezelésre van szükségünk, nem mindegy milyen körülmények között nyerjük vissza egészségünket. A helyi kórház az elmúlt nyolc évben több tízmilliárdnyi forint támogatást kapott: új belgyógyászati tömb épült, jelenleg a sebészeti tömb felújítása zajlik és számos életmentő készüléket, valamint a gyógyításhoz szükséges eszközt vásároltak. 

A Területi Operatív Program pályázatainak köszönhetően több bölcsőde, óvoda, oktatási intézmény és közösségi tér fejlődhet. A korábban nehéz helyzetbe került Nyugat-Magyarországi Egyetem előtt immáron az ELTE-hez csatlakozva új perspektívák nyíltak meg. Ez sok fiatalt tart a városban, hiszen minőségi oktatásért már nem kell Budapestre költözniük. 

Boldogság érzetünkre hatással van a biztonság kérdése is. A 2017-es statisztikai adatok szerint Vas megye az ország legbiztonságosabb megyéje, e térségben történt ugyanis a legkevesebb bűncselekmény. Nagy segítség a közterületeken elhelyezett 70 darab kamera is, amelyek a nap 24 órájában pásztázzák az utcákat. A kamerákat a lakosság igényeihez igazodva szerelték fel, és a jövőben további bővítés várható. 

– A fenti pozitívumokon túl fontos megemlíteni a helyi közösségek fontosságát. Mikor közösséget építünk, Szombathelyt építjük – emlékeztetett Hende Csaba, külön kiemelve, hogy a városban számos kiválóan működő egyesület, alapítvány, klub működik, akik tartalmas programokat szervezve erősítik az összetartozás érzését.
 

kapcsolódó cikkek

közösség

további frisss

lap tetejére