Újabb öt évre kapott kinevezést a Markusovszky vezetése

MHN • 2012. november 30., péntek •
Nemrégiben döntöttek az állami fenntartásba került fekvőbeteg-ellátó intézmények főigazgatói posztjára kiírt pályázatokról. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a GYEMSZI határozata alapján újabb 5 évre látja el a Vas megyei Markusovszky Lajos kórház vezérigazgatói feladatait Prof. Dr Nagy Lajos, és szintén újabb öt évre nyerte el Csuka Lajosné, gazdasági igazgató a tisztséget.

 

Prof.Dr. Nagy Lajos

Az állami tulajdonba került kórházak igazgatói posztjait megpályáztatták júniusban, mint azt Prof. Dr Nagy Lajos vezérigazgató kérdésünkre elmondta: iskolai végzettség, szakmai tapasztalat volt a feltétel, és a vas megyei kórház struktúrájának ismerete, az előző évek tapasztalata nyilván előnyt jelentett az elbírálásnál. Szombathelyen a minisztériumi döntés értelmében maradt az eddigi vezetés, a GYEMSZI, mint munkáltató főigazgatója aláírta a kinevezésket, így a megkezdett munka folytatódhat, ez stabilitást ad az egészségügyi intézménynek. Prof Dr Nagy Lajost kérdeztük.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter tíz intézményt érintő integrációról is döntött, így a Körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház a Vas Megyei Markusovszky Kórház tagkórházaként látja majd el a betegeket. Mit jelent ez a Markusovszky kórház életében?

Nyár közepén, július elsejétől zajlott a struktúra-átalakítás. Ez Vas megyében a celldömölki és a körmendi kórházat érintette. Az egyes szakmák struktúrája megváltozott ezekben az intézményekben. Celldömölkön megszűnt az aktív sebészeti ellátás, egy napos sebészet maradt, a belgyógyászaton az aktív helyett a krónikus ellátás lett fejlesztve. Körmenden a sebészeti osztály aktív ellátása maradt meg, a szülészet megszűnt, a nőgyógyászat egy napos tevékenység lesz, a belgyógyászat itt is a krónikus irányba ment el. Viszont a körmendi kórház beolvad mint gazdasági társaság a Markusovszky kórház Zrt-be, ennek a várható időpontja ez év december 31. Ennek a beolvadásnak a folyamata elindult, ez a határidő reményeink szerint tartható lesz. A körmendi kórház menedzselési problémái pluszként rakódnak a kórház vezetésére. Vannak a körmendi kórházban gazdasági és átalakítási problémák, amelyek a következő időszak feladatai lesznek.

Mi lesz a körmendi kórház útja az elképzelések szerint?

Mindenképpen fejlesztésekről tárgyaltunk a minisztériummal és az államtitkársággal. A körmendi kórház struktúra-átalakítása bizonyos befektetéseket igényel: a járóbeteg ellátás behozatala, műtők korszerűsítése, egy napos sebészet kialakítása. Pályázatból 1,4 milliárd forint összeget szeretnénk erre elnyerni. Amennyiben rendelkezésre áll majd az anyagi forrás, akkor azt szeretnénk, hogy gördülékenyebben, magasabb színvonalon működjék a kórházi ellátás Körmenden; és ez a jövőben már a Markusovszky vezetésének felelőssége lesz.

Prof. Dr Nagy Lajos (áll) és Csuka Lajosné, gazdasági igazgató, vezérigazgató helyettes (piros sálban) újabb öt évre kaptak megbízást

 

Nagy beruházás előtt áll a Markusovszky kórház. Az új belgyógyászati tömb építésével kapcsolatban van-e új információ?

Annyiban változott a helyzet, hogy a miniszterelnök úr két hete kormányhatározatot írt alá, amelyben plusz forrásokat kapott a kórház. Hisz az új épület és a hozzá kapcsolódó beruházások terve több, mint három éve készült. Ehhez kaptunk kiegészítést, 1.6 milliárd forintnyit, így ez mindenképpen garanciát jelent arra, hogy az összes forrás rendelkezésre áll. A kivitelezési közbeszerzésben némi módosítások voltak, a legutolsó határidő a borítékok kibontására december 21.-e. Így januárban ki tudjuk választani a kivitelezőt, ha jövőre nem is, de következő év elejére szeretnénk befejezni az építkezést, lezárni a beruházást.

Milyen kórházat szeretne látni öt év múlva, mik a jövő feladatai?

A kórháznak stratégiai szerepe van a megye betegellátásában, ez így volt eddig is, és még inkább így lesz. Ugyancsak stratégiai szerepe van a térség betegellátásban is. Vannak szakmák, amelyben vezető intézmény a Markusovszky kórház. Meg kell felelni az összes akut beteg-ellátásnak, ezeket az ellátásokat szeretnénk fejleszteni, az éppen aktuális kihívásoknak megfelelni. A kórháznak stratégiai jelentősége van az onkológiai betegek ellátásában, és itt az ehhez kapcsolódó szakmákat is meg kell említeni pl sebészeti vagy diagnosztikus szakmákat, amely széles spektrumot érint úgymint kórboncnok, kórszövettan, radiológia, hogy csak párat említsek. Ezen fejlesztések folyamatos munkát igényelnek. És alapvető feladat olyan gazdasági helyzetet teremteni, amely stabilitás jelent a kórháznak.

Mennyire kell külön hangsúlyt helyezni az orvosok, nővérek itt-tartására?

Folyamatos probléma az egészségügyben ez, hisz ez a szféra mindenki számára ismert, hogy alulfizetett. Volt egy orvosi, szakdolgozói béremelés, ilyen várható a jövőben is. Nemrég hirdették meg a Markusovszky pályázatot, amely fiatal orvosok bérkiegészítését segíti. Szóval vannak pozitív elmozdulások és továbbiak várhatók. Az anyagi oldal az egyik kérdés, a másik, hogy oda fognak menni az orvosok és a szakdolgozók, ahol stabil, normális körülmények között tudnak dolgozni. Ez nemcsak a mi kórházunk gondja, ez ágazati probléma. Bízom benne, ez a következő öt évben javulni fog. 

közösség

további frisss

lap tetejére