Új kiállítótér Szombathelyen

frisss, deluxe.hu • 2019. november 25., hétfő •
A „Schrammel Imre életművének méltó elhelyezése Szombathelyen” című projektben a szombathelyi születésű, Kossuth-díjas keramikus által felajánlott képzőművészeti alkotások méltó elhelyezése, turisztikai célú hasznosítása valósul meg 280 millió uniós támogatásból.
Új kiállítótér Szombathelyen

A projekt célja Schrammel Imre, szombathelyi születésű Kossuth-díjas keramikus által felajánlott képzőművészeti alkotások méltó elhelyezése, turisztikai célú hasznosítása a bemutatás feltételeinek biztosításával. Az életmű elhelyezése – az alkotó és a későbbi üzemeltető, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeummal egyetértésben – az ún. Éva-malom jelenleg állami tulajdonban lévő épületében történne, amely önkormányzati vagyonkezelésben van. A Képtár, ISEUM és a Schrammel gyűjtemény elhelyezését biztosító Éva-malom a fejlesztést követően mind egy intézményegységhez tartozó kultur-turisztikai funkciókat ellátó épületek lesznek. A beruházás keretében sor kerül az átjárhatóság megteremtésére az ISEUM és az Éva-malom között a kerítés megbontásával.

A Schrammel Gyűjteménybe érkező látogatók fogadása, a jegyek megváltása az ISEUM épületében történik, ahonnan az egykori Éva-malomba az ISEUM felőli oldalon kialakításra kerülő új főbejáraton keresztül érkeznek. Itt rögtön egy fogadó helyiségbe lépnek, ahol az információs pontnál egy alkalmazott várja a vendégeket és ismeretekkel szolgál a bemutatott műtárgyakról, alkotásokról.

Az épület homlokzatán a legszembetűnőbb változás az lesz, hogy a korábbi főbejárat műmárvány burkolata lekerül és helyette egyedi, kézzel készített darabokból épített téglafal kerül kialakításra. Az új homlokzat mind az eredeti műemléki épület stílusába, mind a városképbe jobban illeszkedik majd. A fejlesztés az épület külső és belső felújításával, kiállítóterek létrehozásával teremti meg a feltételeket az életmű bemutatására. A kiállítási tereken túl, de ahhoz kapcsolódva kialakításra kerül még egy műhely és raktár helyiség is. A gyűjtemény bemutatását a nagyközönség számára kiállítási terek létrehozásával és új interpretatív bemutatási módot lehetővé tévő eszközökkel kívánjuk megteremteni. A posztamensekre helyezett kerámiák egy része üvegkubusok alá kerül és egyedi megvilágítást kap. A megvilágítás változtatása különböző hangsúlyt és hangulatot eredményez a kiállítási terekben. Ez a bemutathatóságot szolgáló speciális világítási rendszer kialakításával válik lehetővé.

Schrammel Imre életművét bemutató kiállító terekben a művész ki nem állított műtárgyai két kijelzőn kerülnek bemutatásra. A bemutatás módja, a műtárgyak jellegéből adódóan, lehet videó, animáció vagy slideshow.

A közbeszerzési eljárás eredményeként a nyertes vállalkozóval 2019.10.10-én megkötésre került a szerződés 179.358.855 Ft + Áfa értékben. A munkaterület átadásra került és a kivitelezési munkálatok megkezdődtek. A kivitelezőnek 12 hónap áll rendelkezésére a beruházás megvalósítására.

Megítélt támogatás: 280 000 000,- Ft

közösség

további frisss

lap tetejére