Támad az afrikai hőség

Frisss • 2012. augusztus 05., vasárnap •
Kánikula, hőség, jégeső és felhőszakadás várható vasárnap és hétfőn. Egyes helyeken a 40 celsius fokot is elérhető a hőmérő higanyszála. Kedden hidegfront hozhat enyhülést, de csak minimálisat.

A hőség miatt vasárnapra az ország összes megyéjére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Emellett több megyében heves zivatarokra, felhőszakadásra is számítani kell.


Az országos tiszti főorvos a tartós hőség miatt pénteken 0 órától jövő kedd éjfélig hőségriasztást rendelt el.

Az előrejelzés szerint a hét utolsó napján sok lesz a napsütés, a hőmérséklet délután 32, 37, késő este 25, 31 Celsius-fok között alakul. A meteorológiai szolgálat MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában közölte: az ország nagy részén 25-28 fok között, délen, délnyugaton 28 fok felett lehet az átlaghőmérséklet. Vasárnap döntően az ország északkeleti, északi részén, illetve estétől a délnyugati országrészben alakulhat ki helyenként zivatar, amelyet néhol jégeső, illetve viharos, óránként 60-85 kilométeres erősségű, de akár az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések is kísérhetnek. Egy-egy felhőszakadás során, több mint 25, de az Északi-középhegység térségében akár 50 milliméternél is több csapadék hullhat.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Vasárnap
35

 
Hétfő
37
22

 
7
Kedd
31
19
 
8
Szerda
30
17
9
Csütörtök
30
16
10
Péntek
gyengén felhős
29
16
11
Szombat
gyengén felhős
28
16
12
Vasárnap
gyengén felhős
30
16
13
Hétfő
32
17
14
Kedd
zápor
31
17
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

forrás: idokep.hu

A Balaton nyugati medencéjénél és a Tiszta-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben, ami azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt a csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások ötszáz méteren belül közlekedhetnek.

Hétfőn az erős déli széllel folytatódik az afrikai eredetű forró levegő beáramlása, néhol 40 fokot is mutathatnak a hőmérők. Kizárt a csapadék.

Kedden viharossá fokozódó északnyugati széllel, de csak néhol előforduló záporral, zivatarral hidegfrontérkezik, mely felfrissülést hoz magával - mely főleg a következő napokban lesz érezhető. Szerdától szombatigfokozatosan mérséklődhet a meleg, az északi szél gyakran élénkülhet meg, csapadékra viszont igen kicsi az esély.

A nagy meleg megviselheti szervezetünket. Fejfájás, bágyadtság, alvászavarok jelentkezhetnek, csökkenhet a fizikai és szellemi munkavégző képesség. Gondoskodjunk a megfelelő szintű folyadékbevitelről, kerüljük a nehéz, zsíros ételek fogyasztását. A déli, kora délutáni órákban az UV-sugárzás szintje elérheti a nagyon erős fokozatot, amely ellen különféle fényvédő krémekkel, a hőguta ellen szalmakalappal, az árnyékban való tartózkodással védekezhetünk.

közösség

további frisss

lap tetejére