Szombathely már nem egynapos célpont - milliárdokat fordítottak a múzeumokra

frisss • 2019. október 10., csütörtök •
Csütörtökön hivatalosan is munkaterületté nyilvánították a Szombathelyi Képtár épületét. 1 milliárd 420 millió forintból fejlesztik a kulturális intézményt.
Szombathely már nem egynapos célpont - milliárdokat fordítottak a múzeumokra

Az épület 1985-ben épült, az akkori technológiákkal - idézte fel Dr. Puskás Tivadar. - Azóta otthonává vált az ország legnagyobb textil gyűjteményének, amit szintén érdemes lenne megmutatni a nagyvilágnak - tette hozzá a polgármester. A több mint 30 éves épület állapota azonban nagyon leromlott, szerkezetének, hőszigetelésének felújítása, a nyílászárók cseréje, a külső burkolati elemek megújítása és a belső terek részleges rekonstrukciója egyértelműen esedékessé vált.

A projekt részeként múzeumi boltot is létesítenek a Képtár első emeletén, megvalósul az épület külső homlokzati megvilágítása és szoborparkot is létesítenek sétánnyal és zöldfelületekkel.

Nem ez az egyetlen beruházás a szombathelyi múzeumok háza táján. Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója rövid, de lényegre törő összefoglalójában felidézte az elmúlt évek kulturális fejlesztéseit, melyet az egyszerűség kedvéért táblázatban összegeztünk.

ISEUM Savariense 2001-2010 1,5 milliárd forint
Savaria Múzeum 2015-2016 500 millió forint
Smidt Múzeum 2016-2018 400 millió forint
Képtár 2019-2020 1,42 milliárd forint
Éva-malom 2019-2020 280 millió forint

Csapláros Andrea a tervekről is beszélt. Ebben kiemelte, hogy Pannónia legnagyobb összefüggő mozaikja, melyet a Romkertben leltek fel jelenleg restaurálásra vár, és a Császárfürdő megmentése szintén komoly feladat lesz. A későbbiekben pedig kiemelt figyelmet szeretnének fordítani a Vasi Skanzenre.

Az elhangzottak összhangban vannak azzal a törekvéssel, hogy a város szívében, a Fő tértől pár száz méterre valóban kialakuljon egy “múzeumi negyed”, mely akár több napra is tartalmas időtöltést kínál majd az ide látogató turistáknak. Ezzel növelve a vendégéjszakák számát, azon túl pedig a város gazdaságát.

Jelenleg évi 61 ezer látogatót vonzanak a szombathelyi múzeumok, amely szinte megegyezik a Weöres Sándor Színház látogatottságával, és emellett mintegy 15 ezer gyermek részvételével tartanak évről évre múzeumpedagógiai programokat is.
 

közösség

további frisss

lap tetejére