Szenvednek a matek érettségivel a diákok? - meglepő feladatok a mai vizsgán

Frisss • 2013. május 07., kedd •
Statisztikapéldák és függvények is szerepeltek az idei középszintű matematikaérettségi első felében, ami a tanárok szerint meglepő az előző évekhez képest – írja a hvg.hu.
Szenvednek a matek érettségivel a diákok? - meglepő feladatok a mai vizsgán

Fotó: eduline.hu

Halmazelmélet, statisztika, függvény, síkgeometria, koordinátageometria, térgeometria, kombinatorika és valószínűségszámítás – ezek a témakörök is szerepelnek a középszintű matekérettségi első feladatsorában, amelyet a diákoknak 45 perc alatt kell megoldaniuk – írja az Eduline.

A lap által megkérdezett szaktanár szerint a teszt nem nehéz, de vannak meglepő feladatok. "Négy feladat kapcsolódik a statisztikához, ez meglepően sok, a korábbi években nem volt ennyi statisztikai példa az első részben" – mondta, hozzátéve: a vizsgázókat valószínűleg az is meglepte, hogy a rövid feladatok közül kettő a függvényekhez kapcsolódik, ilyenek inkább a középszintű írásbeli érettségi második részében szoktak lenni, ez a diákok egy részének problémát okozhat.

A középszintű írásbeli matekérettségi 180 percig tart. A diákoknak először az I. feladatlapot kell megoldaniuk 45 perc alatt: ez 10-12 kérdést tartalmaz, amelyek az alapfogalmakra, definíciókra, egyszerű összefüggésekre kérdeznek rá. Ezekre összesen 30 pontot kaphatnak az érettségizők.

A II. feladatlapra 135 percük van a diákoknak, a jó válaszokkal 70 pontot gyűjthetnek. Összesen öt feladatot kell megoldaniuk: három, egyenként 9-14 pontossal kell foglalkozniuk, illetve három, 17 pontos feladat közül kettőt kell kiválasztaniuk. A II. feladatlap feladatai összetettek, több részkérdésből állnak, és több témakört is érintenek. Az elmúlt évek feladatsorait és megoldásait itt nézhetitek meg.

Emelt szinten az írásbeli vizsga 240 percig tart. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, ezek több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontértékű feladatából kell négyet kiválasztani és megoldani. Az írásbeli összpontszáma 115, az első részfeladatsorért maximum 51, a másodikért 64 pont jár. Milyen feladatokat kaptak a diákok az elmúlt években? Feladatsorok és megoldások itt.

közösség

további frisss

lap tetejére