Stressztűrés a hétköznapokon

magyarnemzet.hu, 24.hu • 2019. szeptember 24., kedd •
Nincs mit szépíteni rajta, egy építkezés nem végig diadalmenet.
Stressztűrés a hétköznapokon

Van, aki az első lépésig sem jut el, mert már az álmodozásból tervezgetésbe forduló időszakban rájön, hogy mindaz, ami az építkezéssel vagy egy komolyabb házfelújítással járna, az olyan mértékű időráfordítást, utánajárást és olyan sok pénzt igényelne, hogy az neki nem fér bele. De ez nagyon fontos beismerés. Sokkal jobb pontosan felmérni mind az anyagi, mind a fizikai és lelki erőforrásainkat még a legelején, mert ha menet közben merül ki a felsoroltak közül az egyik tartalék, annak torzón maradó ház, még rosszabb esetben munkahelyvesztés, családi problémák lesz a vége.

Ha tehát valaki belevág, annak nagy lelkierőre és kitartásra van szüksége. Persze nem árt, ha az építtető is átlátja a folyamatokat, maga is el tud végezni ezt-azt, de ezeknél sokkal fontosabb a stressztűrés. Az ember életében mindig adódnak nehezebb időszakok, akár a családra, akár a munkahelyre gondolunk. Csakhogy az építkezéssel járó feladatok mindezek mellé jelentkeznek – olykor pedig mindent megelőznek. Szerencsés, aki hosszabb időre szabaddá tudja tenni magát – vállalva akár egy-két hónap fizetés nélküli szabadságot is –, de a legtöbb esetben úgy alakul, hogy otthon és a munkában is helyt kell állni a hónapokig tartó előkészületek, majd az akár egy-két évig is elhúzódó kivitelezés idején.

Nem árt tudatosítani, hogy mindent nem lehet egyszerre eldönteni. A ház is úgy áll fel, mint a legóépítmény: lépésről lépésre, elemről elemre. Rendkívül sok idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat, ha elsősorban a következő egy-két lépésre koncentrálunk. De tudni kell előre is gondolkozni, mert ha hirtelen döntéshelyzetbe kerülünk, és nem tudunk mit mondani, annak komoly csúszás lehet a következménye. Az alapok kiásásától kezdve az utolsó szaniterek és kapcsolók felhelyezéséig ezerszám jöhetnek elő problémák vagy olyan kérdések, amelyekben szinte azonnal döntést kell hozni. Vállalva elhatározásunk anyagi következményeit – s azt, hogy adott esetben évtizedekig együtt kell élni egy elhibázott megoldással.

Mivel a csok lényege szerint sok építtető egészen kis gyerekekkel vág bele az építkezésbe, vagy éppenséggel úgy, hogy az asszony várandós, ez sem könnyíti meg a dolgot. Ilyenkor férfinak és nőnek igazi próbatétellé válik az építkezés. A hisztis gyerekek mellett kell megtalálni az elcsípett félórákat, amikor valami aktuális kérdést meg lehet beszélni, amikor egy-egy fontos kérdésben dönteni lehet. Jó esetben a két fél kiegészíti egymást, amikor az egyik csügged, a másik tud lelkesíteni. Önismeretnek és egyfajta párkapcsolati tréningnek sem utolsó egy-egy helyzet kezelése. Fontos szem előtt tartani, hogy semmi sem tart örökké, egyszer ennek az építkezésnek is vége lesz, más építkező párok is hasonló cipőben járnak. S természetesen a legfontosabbat, amit házasságkötéskor fogad meg az ember: jóban-rosszban…

Nem árt magunkba nézni bosszankodás idején, hogy mi igazán fontos az életben. Mert végül eljön annak is az ideje, amikor a házunk teraszán egy jó palack vörösbort kortyolgatva már csak nevetünk azokon a dolgokon, amelyekről egykor azt hittük, összeroppantanak bennünket.

közösség

további frisss

lap tetejére