Sok lesz a földrajzos, de nem indul a kommunikáció Szombathelyen

EB • 2012. július 25., szerda •
A várakozásoknak megfelelően alakult az idei felvételi a NyME-SEK számára- mondta el lapunknak prof. dr. Gadányi Károly elnök-rektorhelyettes. 918-an már biztosan Szombathelyen kezdik meg a tanévet szeptember 7-én.

Van igény Szombathelyre

Dr. Gadányi Károly elnök-rektorhelyettes úgy látja, még mindig van igény az egykori Berzsenyi Dániel Főiskolából avanzsálódott Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központra; és mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy ebben az esztendőben is 5000 jelentkezést adott le 3000 diák.

1181 fő adta be jelentkezését első helyen Szombathelyre, ebből 918 főt már biztosan felvettek- mondta el megkeresésünkre Dr. Gadányi Károly. Hozzátette: ez az elvárárások szerint alakult. Még mindig a tanárképzés és a természettudományok a legnépszerűbbek, a legtöbb hallgatója a földrajz szaknak lesz.

A ponthatárok a www. felvi.hu oldalon elérhetők

A számok tükrében

A Bölcsészettudományi Karra összesen 313-an kerültek be. Nekik viszonylag magas pontszámmal kellett rendelkezniük, hisz az anglisztikára például 394-nél húzták meg a ponthatárt. Ennél csak négy ponttal kevesebb kellett a történelem szakra, és aki szabad bölcsésznek készül, annak is 384 pontjának kell lennie minimum. Összehasonlításképpen az ELTE-n az anglisztika és a történelem szakokon is 422-nél húzták meg a bűvös határt, innen nézve tehát nem is olyan nehéz SEK-es hallgatóvá válni.

A legtöbben, pontosan 372-en a Természettudományi Karon kezdhetik meg a felső tanulmányaikat. Az évek óta népszerű földrajz és matematikára is mindössze 240 pont kellett, míg a felsőfokú bizonyítványt adó web-programozó szakra csak 324 ponttól lehetett bekerülni.

Idén első körben 918 diák nyert felvételt

233 új hallgatója lesz a Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Karnak. Még mindig sláger szak a képi ábrázolás és a rekreációszervezés, előbbire 396-nál, utóbbira 374 pontnál kaptak zöld lámpát az ide jelentkezők. Az egyetem egyik erőssége a sport, és ez a pontszámokban is megmutatkozik, hiszen a sportszervezőknek 374 pontot kellett gyűjteniük, és egy híján ennyi szükséges a testnevelő-edző képzésre is.  

Még lehet reménykedni

Szombathelyen nem indult el nappali tagozaton a kommunikáció-és médiatudomány, a nemzetközi tanulmányok és az andragógia sem, kémiára pedig senki nem jelentkezett. A pótfelvételi eljárásban még reménykedhetnek azok, akik most kimaradtak. A NyME-SEK C épületének aulájában augusztus elsején nyílt napot tartanak. Jelentkezni augusztus 10-ig lehet.

közösség

további frisss

lap tetejére