Rezsi utalvány, inflációs korrekció, és prémium a nyugdíjasoknak

MTI, baznyesz-miskolc.hu • 2019. augusztus 29., csütörtök •
Egy átlag nyugdíjas több mint 40 ezer forint plusz juttatást kaphat még idén.
Rezsi utalvány, inflációs korrekció, és prémium a nyugdíjasoknak

A közmédia kalkulációja szerint úgy jön ki, hogy a 9000 forintos rezsiutalványhoz hozzáadódik a nyugdíjprémium – ami egy átlagos, 135 ezer forintos nyugdíj esetében  20 ezer forintot jelent – és ehhez még hozzá kell adni az inflációs korrekciót, amely egy átlagos nyugdíjat tekintve mintegy 13 ezer forint lesz. Ez utóbbit a novemberi nyugdíjjal együtt egész évre visszamenőleg megkapják egy összegben a nyugdíjasok.

Akinek magasabb a nyugdíja, magasabb támogatási összegre számíthat, hiszen a korrekció 0,8 százalék.

Akinek az átlagnál kevesebb a nyugdíja, annak a nyugdíjprémiumát úgy lehet kiszámolni, hogy egy szorzótényezőt – a szakértők szerint az ő esetükben ez az érték 1 lesz – meg kell szorozni a novemberi nyugellátás egynegyedével. Ez azt jelenti, hogy 80 ezer forint és a feletti összegnél egységesen 20 ezer forint lesz a nyugdíjprémium, aki pedig 80 ezernél kevesebbet kap, annak körülbelül 17 500 forintot lesz a prémiuma.

A rezsiutalványt szeptember 30-ig minden nyugdíjas megkapja majd, melyet a Magyar Posta Zrt. fog kézbesíteni, a nyugdíjprémium és a nyugdíjkorrekció pedig a novemberi nyugellátással érkezik majd.

Jó hír a nyugdíjasok számára, hogy a 2020-as nyugdíjba a nyugdíjkorrekciónak a havi egy hóra eső része beépül – fejezte be Farkas András.

Sok családnak segít és bizalmat ad

A rezsiutalvány nagyon sok család helyzetén és közérzetén javít – mondta a Nyugdíjasok Szociális Fórumának elnöke kedden a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. Semmelweis Ferenc hangsúlyozta: az intézkedés bizalmat ad a nyugdíjellátás rendszere iránt. Egyúttal azt is bizonyítja, hogy a kormány betartja a korábban az időseknek tett ígéreteit. Álláspontja szerint minden nyugdíjas örül pénzügyi helyzete javításának, de ez leginkább azoknak jelent igazán nagy segítséget, akiknek alacsony a juttatása. Felidézte: míg 2010 előtt a nyugdíjellátás fenntarthatósága „újra és újra kérdésessé vált”, a 2010 utáni kormány „túlteljesítette” azt az ígéretét, hogy garantálja a mindenkori nyugdíjak értékállóságát.

közösség

további frisss

lap tetejére