Pénzhez jutottak a vasi kórházak

MTI, Frisss • 2013. január 02., szerda •
A teljesítmény, illetve részben likviditási szempontok szerint osztották szét az egészségügyi szolgáltatók között a múlt év végi "kasszaseprés" csaknem 27 milliárd forintos keretét - közölte az egészségügyi államtitkárság szerdán az MTI-vel.
Pénzhez jutottak a vasi kórházak

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján található lista szerint a konszolidációs összegből összesen 462 egészségügyi intézmény kapott. Több megyei és nagyvárosi kórház is több mint 100 millió forint támogatásban részesült. Például Vas megyei  Markusovszky Kórház Szombathely, 473 millió 509 ezer forint támogatáshoz jutott hozzá.

Más vasi intézmények is kaptak milliós tételben a konszolidációs összegből. A répcelaki polgármesteri hivatal például 128,7 millió forintot, Körmendi Egészségügyi Nonprofit Kft. 39 millió 662,9 ezer forintot, Celldömölk – Kemenesalja 33 millió 173 ezer forintot. A sárvári kórház 19 millió 651,6 ezer forintot, Szentgotthárd pedig 2 millió 593,8 forintot.  Százezres összegekben részesült, Csepreg város önkormányzata, amely 164 ezer forintot kapott. Vasvár 340,3 ezer forintot a Büki Gyógyfürdő ZRt. pedig 353,6 ezer forintot kapott.

 Az egészségügyi államtitkárság szerdai közleményében kifejtette: az egészségügyi szolgáltatók a lejárt beszállítói tartozásuk enyhítése érdekében 2011 végén is kaptak konszolidációs támogatást. Ezt az összeget viszont az intézmények egy része nem tudta felhasználni, így az átutalt összeget vissza kellett fizetniük. A visszautalások nyomán 2012. december 10-ig 3,3 milliárd forint folyt be az Egészségügyi Alapba. Emellett a tavalyi év kiadásai után a gyógyító-megelőző kasszában 11,2 milliárd forint maradvány mutatkozott. 

 Azt írták, hogy "ennek célzott felhasználása kiemelten szükséges az egészségügyi ellátások év végi finanszírozásához és az ellátórendszer működőképességének fenntartásához". Ezen összeg nagy részének felosztása teljesítményarányosan, illetve a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által fenntartott intézmények körében a szolgáltatók likviditási szempontjait is figyelembe véve történt meg.

 A kormány 2012. december 18-án megjelent határozatában további 12,6 milliárd forinttal emelte meg az összevont szakellátás 2012. évi előirányzatát, amelynek a szétosztása szintén a teljesítmény, illetve részben likviditási szempontok szerint történt meg. Ebből az Országos Mentőszolgálat és a betegszállítók 200-200 millió forintot kaptak az üzemanyagköltségek növekedésének kompenzálása érdekében.

közösség

további frisss

lap tetejére